Filmer Robert Parrish overleden

AMSTERDAM, 7 DEC. In een ziekenhuis in Southampton op Long Island is maandag de Hollywoodveteraan Robert Parrish (79) overleden. Zoals hij beschreef in zijn autobiografie 'Growing up in Hollywood' begon de in Georgia geboren Parrish zijn lange filmloopbaan aan het einde van de jaren twintig als kinderacteur, samen met zijn jongere zusje Helen. Hij was te zien in All Quiet on the Western Front (1930), Chaplins City Lights (1931) en verschillende vroege films van John Ford, bij voorbeeld The Informer (1935). Ford nam Parrish daarna aan als geluidscutter en vertrouwde hem de montage toe van zijn documentaires in de Tweede Wereldoorlog. Voor zijn eerste montage van een speelfilm (Robert Rossens Body and Soul, 1947) kreeg Parrish een Oscar, gevolgd door een Oscarnominatie voor Rossens All the King's Men (1949). In 1951 debuteerde Parrish als regisseur met Cry Danger. Veel belangrijke films kreeg hij als regisseur niet te maken, al verdienen de oorlogsfilm The Purple Plain (1954) en de westerns Saddle the Wind (1958) en The Wonderful Country (1959) vermelding. Parrish' laatste film was een samen met de bevriende Franse regisseur en bewonderaar Bertrand Tavernier gedraaide documentaire uit 1983, Mississippi Blues, waarin Parrish terugkeerde naar zijn geboortestreek.