Ferencvaros vriendelijk bejegend

Ferencvaros werd ondanks de kaartenboycot van Ajax gesteund door enkele honderden fans. Zij hadden van familieleden of relaties in Nederland toegangsbewijzen ontvangen. Een groep van zeventien supporters was met een busje uit Boedapest gekomen. Zij werden net als de andere Hongaren in het Olympisch Stadion opgeslokt door de menigte. Het Ajax-bestuur heeft geen enkel contact gehad met bestuursleden van Ferencvaros van wie het merendeel uit protest tegen de boycot was thuisgebleven. Op het traditionele diner vooraf werd door de Hongaren dan ook geen prijs gesteld. Administrateur Gerard Holsheimer heeft alleen een secretaris en de vice-voorzitter van het vliegveld begeleid naar het hotel. Ze waren “allervriendelijkst” geweest en hadden met geen woord gerept over de in hun ogen onterechte kritiek op de racistische geluiden in het eerste duel. De afkeer van Ajax-zijde daarover werd gisteravond nog eens onderschreven door Van Gaal, die geen woord terugnam van zijn opmerkingen in Boedapest. In de Hongaarse hoofdstad werd de return in het stadion van Ferencvaros op een groot scherm vertoond voor vijfduizend belangstellenden. Na het zien van de kansloze vertoning van hun favoriete ploeg zullen sommige supporters het bestuur van Ajax wellicht dankbaar zijn geweest.

    • Erik Oudshoorn