Een beter milieu begint bij de baby

Er is een baby op komst en dan moet er natuurlijk een wieg gereed staan. De inleiding tot algehele vertedering. Schattig toch, zo'n bedje om het nieuwe leven op te vangen? Alleen jammer dat we er maar zo kort plezier van hebben. Daarom is lenen of tweedehands kopen een aantrekkelijk alternatief. Wiegjes zijn trouwens ook te huur.

Het is een van de honderden tips in het boekje Een groen begin van de Milieutelefoon, informatielijn van de Vereniging Milieudefensie. Aanstaande moeders en vaders worden nogal eens overstelpt met reclamemateriaal van fabrikanten, vaak vermomd als felicitatiedienst, maar hier is van pogingen tot verkoop geen sprake. “Wij geven u slechts advies en antwoord op veel gestelde vragen.”

Borstvoeding of melk uit de fles? Het boekje kiest onomwonden voor het eerste. Borstvoeding heeft praktische voordelen: moedermelk is vrijwel gratis (vrijwel, want vrouwen met een kind aan de borst eten iets meer) en altijd beschikbaar. Maar het is ook beter voor het milieu: de produktie vergt geen energie, transport is niet nodig en er komt geen verpakkingsafval vrij. De risico's van verontreinigde moedermelk wegen volgens “bijna alle onderzoekers” niet op tegen de onbetwiste pluspunten.

Ook in de langlopende discussie over wegwerpluiers of zelf te wassen katoen laat de vereniging merken waar ze staat: in de anti-wegwerphoek. Dit tegen de achtergrond van ruim 900 miljoen pampers en dergelijke waarmee de afvalverwerking jaarlijks wordt opgezadeld, een slordige tienduizend vuilniswagens vol. Zelf wassen is ook niet alles en komt het milieu evenmin ten goede. De wasmachine draait op elektriciteit, terwijl poep en wasmiddelen het water vervuilen. Voor milieubewuste ouders is de luierservice wellicht een oplossing. Die haalt de vuile luiers op en brengt ze schoon terug. Maar ja, dat doen ze weer met de auto...

Het inrichten van de kinderkamer behoort tot de feestelijke preludes op de bevalling. Een mooi verfje om te beginnen. Zwangere vrouwen wordt echter afgeraden zelf de kwast te pakken als het om gangbare verfsoorten met oplosmiddelen gaat. “Die zijn namelijk van invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van uw kind”, klinkt het dreigend. Beter is het gebruik van witkalk, dat wordt gemaakt door kalk op te lossen in water zonder (chemische) toevoegingen.

Plastic speelgoed in felle kleuren is verdacht. Dan zitten er meestal zware metalen als lood, chroom en cadmium in. Die komen tijdens het spelen weliswaar niet naar buiten, maar kunnen milieuproblemen geven als het spul wordt afgedankt en bij de vuilverbranding belandt. Wie voor tweedehands kiest, bewijst ook hier ons aller leefomgeving een dienst. “Vrienden, familie en kenissen hebben vaak speelgoed over dat niet meer wordt gebruikt. Maar u kunt het ook kopen in kringloopwinkels. Of huren in de Speel-o-theek.”

Een box met spijlen is handiger dan een netbox. Baby's kunnen zich makkelijker optrekken en hebben een steuntje als ze willen zitten. De babyfoon. Stroom uit het stopcontact heeft de voorkeur boven stroom uit batterijen. De produktie van batterijen kost energie en grondstoffen en ze vormen schadelijk afval. In de sector baby- en kinderkleding wordt synthetisch materiaal (uit aardolie) ontraden. “De olievoorraad is beperkt, daar moeten we dus zuinig mee omspringen.” En verder: “De kleinste maat is al snel te klein. Schaf daar dus niet te veel van aan.”

Veel vaders rennen na de bevalling naar de bank om een spaarrekening voor hun kind te openen. Prima, vindt Milieudefensie, maar kies dan wel voor groen beleggen. “Banken gebruiken spaargeld om bedrijven te helpen bij hun investeringen. In de praktijk betekent dit vaak dat ze activiteiten van vervuilende aard ondersteunen.” Zoniet de ASN en Triodosbank, die bijvoorbeeld in windmolens en natuur beleggen. Of in ziekenhuizen in de Derde wereld. “Van zo'n spaarrekening wordt u dus niet alleen zelf wijzer, u investeert ook in de toekomst van uw kinderen.”

'Een groen begin' (milieuadvies voor vaders en moeders) is voor ƒ 12,50 verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook telefonisch te bestellen bij de Milieutelefoon (020) 626 26 20.

    • F.G. de Ruiter