Economische groei in Frankrijk valt lager uit, franc daalt licht

PARIJS, 7 DEC. De economische groei in Frankrijk komt dit jaar lager uit dan de regering aanvankelijk had berekend. In de nieuwe groeiraming die gisteren bekend werd, is het effect van de omvangrijke stakingsacties nog niet verwerkt.

De Franse minister Jean Arthuis (financiën) liet gisteren weten, dat de economie in vergelijking met vorig jaar met 2,5 tot 2,75 procent zal toenemen. Tot nu toe hanteerde Parijs een groeiraming van 2,9 procent.

De neerwaartse bijstelling is de tweede dit jaar. Begin dit jaar verwachtte de regering nog een economische groei van 3,3 procent. De jongste aanpassing van de minister volgt nadat onafhankelijke economen hun raming al naar beneden hadden geschroefd.

De vertraging van de economische groei en de stakingsacties hebben de vraag doen rijzen of Frankrijk nog wel in staat is zijn begrotingstekort te verminderen tot de vereiste 3 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp) in 1997. Verschillende economen betwijfelden gisteren openlijk of Frankrijk in staat is te voldoen aan deze voorwaarde voor toetreding tot de Economische en Monetarie Unie (EMU).

Op de financiële markten verdampte vanmorgen de hernieuwde hoop van beleggers. De Franse aandelen en de franc daalden na afgelopen dagen juist te zijn hersteld van de klappen vorige week. De franc noteerde vanmorgen 0,3247 gulden tegen een slot van 0,3252 gulden gisteren. Op de effectenbeurs van Parijs daalde de CAC-index met ruim een procent, een correctie op de al te enthousiaste stijgingen eerder deze week.

De uitwerking van de stakingsacties bij onder meer de spoorwegen, de posterijen, de luchtvaartmaatschappij Air France en industrie-ondernemingen is nog niet te berekenen volgens Insee, het nationaal bureau voor de statistiek. Insee merkt op dat de spoorstaking van drie weken in de winter van 1986/1987 de groei in januari en maart verminderde met 0,2 procentpunt. De spoorwegmaatschappij SNCF verliest nu 100 miljoen franc (32 miljoen gulden) per dag en heeft de PSA-vestiging (Peugeot) in Mulhouse tweederde van zijn 11.000 werknemers naar huis moeten sturen. Winkelcentra melden een daling van de verkopen met 40 procent, extra pijnlijk doordat de voor de omzet zo belangrijke Kerstdagen voor de deur staan.

Voor volgend jaar gaat Arthuis uit van een groei van 2,8 procent. Mocht de economie dat percentage niet halen, dan zal de regering gaan schrappen in de uitgaven, zo liet Arthuis het parlement weten.

De Britse krant Londen Evening Standard meldde gisteren dat bondskanselier Helmut Kohl en de Franse president Jacgues Chirac, die elkaar vandaag ontmoeten, zouden afspreken de koers van de frank en de mark aan elkaar te koppelen “om voor eens en voor altijd een einde te maken aan speculatie”. Van zowel Franse als Duitse zijde werd een en ander tegengesproken. De munteenheden zitten al min of meer aan elkaar vast in het Europese Monetaire Stelsel (EMS), zo luidde de verklaring. (AFP, Reuter, DPA)