Defensie is klein zakenvliegtuig gegund

DEN HAAG, 7 DEC. De Tweede Kamer zal zich niet verzetten tegen de aanschaf van een klein zakenvliegtuig voor Defensie. Het CDA is tegen; regeringspartij PvdA stemt na aarzelingen in, en D66 is overtuigd geraakt van het nut. De VVD was van meet af aan voorstander van deze transactie.

“Een kinderhand is gauw gevuld”, concludeerde CDA'er Hillen, nadat het verzet binnen de regeringspartijen tegen de aanschaf was verdwenen. Hij vindt dat er een slecht signaal wordt gegeven aan de krijgsmacht als de top zich luxueus van het 'ene naar het andere eind van de wereld laat vliegen' terwijl aan de onderkant wordt gevreesd voor nog meer ontslagen en wordt gewerkt met een uiterst krappe begroting.

Het toestel met transatlantische capaciteit moet 45 miljoen gulden kosten en is volgens staatssecretaris Gmelich Meijling nodig om bewindslieden naar vredesoperaties te vervoeren. “Bovendien moet die jet gebruikt kunnen worden - laten we hopen dat het niet nodig is - voor het snel afvoeren van gewonden”, zei Gmelich Meijling.

Gmelich Meijling wil vóór 15 december toestemming van de Kamer om het toestel, een Gulfstream, te bestellen. Dan kan tweederde van de kosten toevallen aan zijn budget van dit jaar. De staatssecretaris zou het 'een ramp' vinden als de aanschaf naar de wens van Hillen een paar weken zou worden uitgesteld: “Want dan ben ik namelijk mijn dertig miljoen kwijt.”

Hillen was niet overtuigd en diende een motie in om de aanschaf uit te stellen. Hij verlangt dat de staatssecretaris de normale procedure volgt. In dat geval moet de Kamer worden geïnformeerd over de beschikbare toestellen en eventuele compensatie-orders voor de Nederlandse industrie.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de CDA-motie.