Conflict voor rechtbank in VS; Miljardenclaim van Super Club tegen Philips

ROTTERDAM, 7 DEC. Maurits de Prins, oprichter van videoverhuurketen Super Club, heeft in Dallas (Texas) een schadeclaim ingediend tegen Philips van 4,7 miljard gulden (bijna drie miljard dollar). Dit heeft het Eindhovense elektronica-concern vanmorgen bevestigd.

De Prins beschuldigt Philips van bedrog, samenzwering en misbruik van vertrouwen. De Texaanse rechtbank acht zich bevoegd over de schadeclaim te oordelen en de zaak zal volgend jaar voor een jury behandeld worden. Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde het aandeel Philips vanmorgen 1,20 gulden lager op 62,40.

Volgens een woordvoerder is er voor Philips “niets nieuws onder de zon”. “Deze zaak is al drie jaar oud”, zegt hij. “Philips heeft geen aanleiding gezien een voorziening te treffen voor een mogelijke schadeclaim.”

De bemoeienis van Philips met Super Club behoort tot de grootste financiële debâcles van het concern sinds het aantreden van president J. Timmer. Philips nam in 1988 voor 38,5 miljoen gulden een belang van zeven procent in de onderneming en breidde dit geleidelijk uit. Philips wil niet zeggen hoeveel geld het in de loop der jaren in Super Club heeft gestopt, maar betrouwbare schattingen gaan uit van ongeveer 900 miljoen gulden. In 1993 verkocht Philips de Amerikaanse tak van de keten aan het Amerikaanse Blockbuster.

De schadeclaim van Prins tegen de Philips-vennootschappen Philips Electronica (in Nederland), Philips NV (in België) en Philips Corp. (in de Verenigde Staten) vindt zijn oorsprong in een rechtszaak tegen Prins uit 1993. Super Club Retail Entertainment Corporation (onderdeel van de Amerikaanse tak van Super Club) diende toen een claim in van drie miljoen dollar tegen Prins. Prins verloor daarbij zijn laatste aandelen in Super Club en startte zelf een procedure tegen Philips.

Prins vordert 1,1 miljard dollar voor het aandelenverlies, 1,49 miljard voor kapitaalverlies en diverse andere bedragen tot een totaal bedrag van 2,96 miljard dollar.

Philips nam eind jaren tachtig een belang in Super Club en breidde dit in de loop der jaren uit. Volgens De Prins heeft Philips de controle over Superclub op 'criminele' wijze verworven en niet alleen de Prins maar ook andere minderheidsaandeelhouders opgelicht.

De rechtbank is volgens de Belgische krant Financieel Economische Tijd in het bezit van bezwarende verklaringen tegen Philips van onder meer oud Philipsbestuurder E. Wauters, ere-voorzitter van de Kredietbank.