Bureaustoel krijgt milieukeur

UTRECHT, 6 DEC. Na schrijfpapier, kattebakvulling en aardappelen is er nu ook een bureaustoel met Milieukeur. Het is het model Picto van de Duitse fabrikant Wilkhahn. De stoel heeft een kruisvoet en rugleuningdrager van aluminium dat voor 50 procent van gerecyclede grondstof is gemaakt. De zit- en rugschaal zijn van polypropyleen, een materiaal dat bij de produktie weinig energie vraagt, en voor de armleuningen is beukehout gebruikt.

Door een minimaal gebruik van grondstoffen weegt de stoel maar 11 kilo. De stoel is voor 95 procent recyclebaar. Alle onderdelen zijn gecodeerd om recycling te vereenvoudigen. Door het geringe aantal onderdelen en het zuinige materiaalgebruik is de stoel 15 procent goedkoper dan vergelijkbare modellen die op traditionele manier zijn gemaakt. De prijs is 1.100 gulden.

De Picto stoel is te zien op de Ecotech-Europe '95 (van 5 t/m 8 december) in de Utrechtse Jaarbeurs in de tentoonstelling Van Doem- denken naar Doe-denken. Deze door het European Design Centre uit Eindhoven georganiseerde tentoonstelling toont vijftig milieugericht ontwikkelde produkten. Het doel van de reizende eco-tentoonstelling is bedrijven en overheden inzicht te geven in business opportunities van milieugericht produktontwikkeling, zoals kostenverlaging en imagoverbetering. Te zien zijn uiteenlopende produkten als een koffiezetapparaat waarvoor geen papieren filters nodig zijn, een trui van gerecyclede frisdrankflessen, hamburgerdoosjes van eiwitten, een tuinstoel van inheems duurzaam hout en een doorzichtig doodskistje voor huisdieren, gemaakt van turf en gelatine, materialen die snel verteren zonder nadelige gevolgen voor het milieu.

    • Dieuwke Grijpma