Boeren gaan weer de weg op voor acties

ROTTERDAM, 7 DEC. Ten minste 4.000 trekkers van demonstrerende boeren stonden vanmiddag om half twee op verzamelplaatsen overal in het land om uit te rukken. G. Boenink van het actiecomité 'We zijn het zat' zei vanochtend aan te nemen dat er in de loop van de middag nog heel wat tractoren bij zouden komen. In tegenstelling tot gisteren, toen boeren, tegen het consigne van de actiecomités in, blokkades uitvoerden op autosnelwegen in Brabant, was het vanochtend rustig.

De politiebonden zetten hun acties komende week op een laag pitje. De commissie-Albeda zal komende week naar verwachting met een voorstel komen hoe het conflict tussen de minister van binnenlandse zaken en de politie kan worden opgelost. Het korps landelijke politiediensten ziet vandaag van actie af wegens de boerenprotesten. De burgemeester van Alkmaar heeft voor zondag de voetbalwedstrijd AZ-Cambuur verboden omdat hij over te weinig ME kan beschikken.

Door de acties van de boeren, die protesteren tegen het mestbeleid van het kabinet, kwam het verkeer op de A2 gisteren lange tijd vast te zitten. Er onstonden files met een totale lengte van meer dan 50 kilometer.

De acties op de snelwegen kwamen een dag eerder dan de bedoeling was. Vandaag zouden de boeren zich beperken tot acties op provinciale en regionale wegen. De politie liet weten dat ze acties op de snelwegen niet meer zal dulden. Voorlichter A. Reijen van de commissaris van de koningin in Noord-Brabant zei vanochtend na overleg met justitie en politie: “Als er problemen komen, zal de politie in onze regio eerst proberen de zaak in der minne te schikken. Daarna beslist ze over eventuele hardere maatregelen.”

Pagina 3: 'Vragen om opstand'

Boerenleider J. Roemaat van 'We zijn het zat' vertelde gisteren dat de drie actiecomité's alles hebben geprobeerd om de boeren van de snelweg te krijgen. We zullen de organisatie nu wat straffer aantrekken.” Een andere boerenleider, F. Meulenmeesters, keurde de acties op de snelwegen af, maar toonde tegelijk enig begrip. “Als de overheid meer dan het maximale vraagt, dan steigeren de boeren. De politiek vraagt meer dan we kunnen en dat is vragen om opstand.”

Actieleider H. Wijnands noemde het blokkeren van de snelwegen “een schoonheidsfoutje”. Wijnands haalde gisteravond uit naar de politiek. “De vier Tweede-Kamerleden, die maandag een boerenmeeting in Den Bosch bijwoonden, hebben met hun arrogante gedrag olie op het vuur gegooid.”

De politie van Gelderland-Zuid zal vanaf vandaag geen blokkade snelwegen door actievoerende boeren en tuinders meer accepteren. In het uiterste geval zal de ME worden ingezet. Dit heeft waarnemend korpsbeheerder, burgemeester E. Tellingen van Tiel, vanochtend meegedeeld na een vergadering met 26 burgemeesters en de hoofdofficier van justitie.

De actiecomité's hadden voor vandaag een 'oefening in colonnerijden' gepland op een aantal provinciale wegen in het zuiden en oosten. Verwacht wordt dat maandag, als in de Tweede Kamer de behandeling begint van de notitie van de ministers Van Aartsen (landbouw) en De Boer (milieu) over het mestbeleid, een aantal tractoren zal oprukken naar Den Haag.

    • Guido de Vriesdoor Een