ARCHEOLOGISCHE OBJECTEN

Dick Meijer Antiquiteiten, Keizersgracht 539, Amsterdam. Inl 020-6249288.

“Dealers gaat het om de winstmarge, antiquairs zijn eigenlijk verzamelaars,” zegt kunsthandelaar Dick Meijer, die zichzelf tot de laatste categorie rekent. Het visitekaartje meldt nog 'Meyer', omdat hij dat vóór zijn veertigste sjieker vond, maar nu hoeft dat niet zo nodig meer. De winkel kent geen gewijde sfeer. Het is er zelfs een beetje rommelig. Op de bodem van één van de goed gevulde vitrinekasten liggen kleine precolumbiaanse voorwerpen als in een grabbelton dicht opeen. Achter een stoel staat een Maori-aanvalswapen en ergens hoog bovenop een houten wandkast ligt een Afrikaans masker. Maar op 9 december zal het keurig opgeruimd zijn, belooft Meijer. Want dan begint de twee weken durende verkooptentoonstelling Archeologische objecten uit vier continenten. Vierhonderd voorwerpen uit Egypte, het romeinse keizerrijk, middeleeuws Nederland en precolombiaans Amerika zijn te bezichtigen en te koop. De waar (van ƒ 100 tot meer dan ƒ 20.000) varieert van een minuscuul massief gouden amulet van Horus, middeleeuws aardewerken kookgerei en een zeventiende eeuwse gave roemer tot een Romeinse dobbelsteen in de vorm van een vrouw met gespreide benen. “Gebruikt in een bordeel,” aldus Meijer. De meeste voorwerpen zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Topstuk is een 'koningskleed' van de Nascacultuur uit Peru, dat ƒ 22.000 moet opbrengen. Over prijzen kan 'in alle redelijkheid', onderhandeld worden, aldus Meijer.

De opening valt samen met de Open Dagen van HET SPIEGELKWARTIER in Amsterdam, op 9 en 10 dec. Veertig antiquairs en kunsthandelaren hebben tentoonstellingen in eigen huis, en een aantal van hen exposeert verborgen schatten onder de titel Afgestoft en Opgesteld. Inl 020-6420399/020-6222240.