Akzo Nobel reorganiseert slecht lopende vezeldivisie

ARNHEM, 7 DEC. Het Nederlands-Zweedse chemieconcern Akzo Nobel gaat bij zijn vestiging op de Kleefse Waard in Arnhem ongeveer 350 arbeidsplaatsen schrappen, wegens de 'zorgwekkende ontwikkeling' bij de afzet van garen voor rayonbanden. In de fabriek werken nu nog 875 mensen. Het bedrijf stelt dat aan gedwongen ontslagen niet kan worden ontkomen. De reorganisatie begint volgend jaar al. Voor de ontslagen werknemers wordt een sociaal plan opgesteld.

Het concern herstructureert al geruime tijd in de niet sterk renderende vezeldivisie, ook in Duitsland. Op de Kleefse Waard heeft Akzo Nobel enkele jaren terug al de produktiecapaciteit verlaagd van 19.000 tot 12.000 ton. In 1992 sloot het concern zijn bedrijf voor rayonbandengaren in Oberbruch. Op de Kleefse Waard wordt nu helemaal gestopt met de produktie van dit garen.

Aanleiding tot de ingreep is volgens het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel het feit dat bandenfabrikanten steeds meer omzien naar alternatieven voor het garen, hetgeen tot die zeer zorgwekkende ontwikkeling heeft geleid. Het rayonbandengarenbedrijf in Arnhem is daarom in een 'structureel en onomkeerbare verliesgevende situatie' beland.

Al jaren vervangen producenten van banden de rayonbandengarens - met als grondstof uit naaldbomenhout gewonnen cellulose - door synthetische, polyester garens. De prijs van de natuurlijke grondstof is de afgelopen tijd tientallen procenten gestegen. “Er is sprake van een toenemend concurrentienadeel ten opzichte van de synthetische garens”, aldus een woordvoerster van Akzo. De sterk teruggelopen vraag leidt opnieuw tot een fors lagere afzet.

De kostprijsverhoging kan Akzo Nobel onvoldoende doorberekenen aan haar klanten, bandenproducenten zoals Pirelli, Michelin en Vredestein. Naast de produktie van rayonbandengaren houdt Akzo Nobel zich op de Kleefse Waard ook bezig met het vermalen van de aramidevezel Twaron tot pulp.

Akzo Nobel heeft nu nog één rayonbandenfabriek, in het Duitse Obernburg. Die vestiging, die vezels voor slangen en transportbanden maakt, telt 4000 werknemers en is goed voor 30.000 ton. Voorlopig handhaaft het concern deze vestiging omdat er sprake is van voldoende klandizie. Grote concurrenten op dit gebied zijn het Italiaanse Sicrem en het Oostenrijkse Austria.

Het bedrijf is inmiddels in gesprek met de bonden over over het sociaal plan. Hoeveel ontslagen er zullen vallen kan Akzo Nobel nog niet zeggen. Mogelijk zal een aantal werknemers elders, bijvoorbeeld in Ede, aan de slag kunnen.