Aftreden van Rexrodt werd 'uitgesteld'

BONN, 7 DEC. Het al nagenoeg vaststaande aftreden van de Duitse minister van economische zaken, Günter Rexrodt (FDP), is gistermiddag in een spoedberaad van de FDP-top alsnog uitgesteld. Het partijpresidium onder partijvoorzitter Wolfgang Gerhardt moest daartoe mede besluiten omdat Hermann Otto Solms, de fractieleider in de Bondsdag, bleef weigeren om Rexrodt op te volgen.

Bovendien bleek de partijtop verdeeld over de vraag of de noodlijdende FDP zichzelf, zoals Gerhardt wil, van een “nieuw gezicht” moet voorzien door twee van haar drie ministers (Rexrodt en minister van justitie Sabine Leutheusser) in het kabinet-Kohl te vervangen.

FDP-minister Leutheusser had al eerder verklaard dat zij wil aftreden als volgende week donderdag zou blijken dat een meerderheid van de FDP-leden zich, zoals wordt verwacht, in een partijreferendum uitspreekt voor verruiming van politiebevoegdheden (het afluisteren van telefoonverkeer van verdachten van zware criminaliteit bijvoorbeeld). Gerhardt zei gisteren dat, mocht mevrouw Leutheusser volgende week donderdag aftreden, hij alsnog met eigen personele voorstellen zal komen aangaande vervanging van FDP-ministers. Daaraan bestond gisteren nog “geen behoefte”, zei hij. Rexrodt zelf zei gistermiddag dat hij aan wil blijven zolang hij voldoende vertrouwen van de FDP-top en de liberale Bondsdagfractie krijgt.