Werkgeversleider Rinnooy Kan naar top ING-concern

ROTTERDAM, 6 DEC. Voorzitter dr. A. Rinnooy Kan (46) van de werkgeversorganisatie VNO-NCW stapt volgend jaar over naar de raad van bestuur van bank en verzekeraar ING. Rinnooy Kan, die tegen die tijd ruim vijf jaar voorzitter is geweest van VNO en vervolgens VNO-NCW, wordt opgevolgd door de huidige vice-voorzitter drs. J. Blankert (55).

ING en VNO-NCW hebben de overstap vanochtend bekendgemaakt. ING is een van de grootste Nederlandse instellingen, met meer dan 51.000 werknemers (van wie ruim 28.000 in Nederland) en een balanstotaal van meer dan 400 miljard gulden.

Rinnooy Kan draagt het voorzitterschap van VNO-NCW in juni over aan Blankert, die eerder onder meer bij bouwbedrijf Wilma en de FME (metaalwerkgevers) werkte. Blankert werd in oktober 1992 voorzitter van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond, NCW.

In een reactie zegt bestuurder D. Hamaker van de Dienstenbond FNV, de belangrijkste CAO-partner van ING, “met enige verbazing en zorg” over de overstap gelezen te hebben. “Ik vraag mij af waarom ING niet iemand uit eigen kring heeft benoemd. Zij hebben toch voldoende zwaargewichten. Als Rinnooy Kan bij ING zijn opvattingen als VNO-NCW-voorzitter in de praktijk gaat brengen, kan dat ING op een ramkoers met de vakbeweging zetten.”

Rinnooy Kan werkte vanaf 1977 tot aan zijn voorzitterschap van VNO-NCW bij de Rotterdamse Erasmus Universiteit, waar hij in 1980 hoogleraar werd en ook drie jaar rector magnificus was. Bij het VNO volgde hij mr. C. van Lede op, die inmiddels bestuursvoorzitter van chemiereus Akzo Nobel is. Bij zijn aantreden als VNO-voorzitter betitelde Rinnooy Kan zich als “snurkend lid” van D66.

Bij ING neemt Rinnooy Kan de plaats in van bestuurslid H. Huizinga, die met pensioen gaat. Volgens een woordvoerder van ING is het niet automatisch zo dat Rinnooy Kan Huizinga's taken (bank- en verzekeringsactiviteiten op de buitenlandse particuliere markt) zal overnemen. Rinnooy Kan is de tweede buitenstaander in drie jaar die in de top van ING wordt benoemd. Eerder maakte drs. ing. C. Maas, topman op het ministerie van financiën, de overstap naar ING. Vorig jaar benoemde ING wel een manager uit eigen gelederen in de top toen er een vacature was.