VS-topman Sony weg na debâcle

NEW YORK, 6 DEC. Hij was de eerste en enige Amerikaan die doordrong tot de top van de Japanse elektronicagigant Sony. Als protégé van Akio Morita, de oprichter van het concern, klom Michael Schulhof op tot eerste man van Sony in de Verenigde Staten. Na twintig jaar stapt hij nu op. Schulhof, die zijn besluit gisteren bekendmaakte, houdt de eer aan zichzelf. Zijn vertrek was een kwestie van tijd na het echec van Sony in Hollywood. De overname in 1989 van de filmmaatschappijen Columbia Pictures en TriStar liep uit op een grote mislukking. Het avontuur kostte het concern liefst 4,9 miljard gulden. De grote vraag is of Sony zijn filmactiviteit, samengebald in Sony Music Entertainment, voortzet. Sony-topman Nobuyuki Idei zei onlangs dat er geen plannen waren om Sony Pictures te verkopen, maar anderzijds erkende hij dat de studio's niet echt een succes zijn. Schulhof diende maandag zijn ontslag in. (Reuter)