Staking Scala afgelast

MILAAN, 6 DEC. Musici en theatermedewerkers van de Scala van Milaan bliezen dinsdag een staking af die morgen dreigde de opening van het nieuwe seizoen met een uitvoering van Mozarts Die Zauberflöte, te verstoren.

De Scala is de meest prestigieuze van de 13 door de staat gesubsidieerde opera-huizen die Italië telt. De problemen tussen bestuur en vakbonden worden veroorzaakt door bezuinigingen van overheidswege. De bonden eisen dat de bureaucratische en financiële obstakels worden opgeruimd die verhinderen dat 108 vacatures worden vervuld. De bonden keren zich ook fel tegen plannen om de juridische status van de operahuizen te veranderen in een soort naamloze vennootschappen. Zij zien dat als een eerste stap naar privatisering. De dreigende staking was de zoveelste uiting van het langlopende conflict. Begin juni werd besloten tot een staking toen het publiek al in de zaal zat. De voorstelling, een uitvoering van La Traviata, werd toen in plaats van door het orkest door dirigent Ricardo Mutti op de piano begeleid. De afgelopen maand moesten vijf voorstellingen van Lucia di Lammermoor, met in de titelrol de Amerikaanse sopraan Kathleen Cassello, worden afgelast.