Spanje dreigt EU over Iberia

MADRID, 6 DEC. De Spaanse minister van industrie, Juan Manuel Eguiagaray, heeft gisteren gedreigd met een proces bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg als de Europese Commissie niet snel haar fiat geeft aan een kapitaalinjectie voor de kwakkelende luchtvaartmaatschappij Iberia.

Madrid wil 130 miljard peseta (1,7 miljard gulden) in Iberia pompen. Volgens Eguiagaray wil Europees transportcommissaris Neil Kinnock niet verder gaan dan 75 miljard peseta. De minister klaagde over een onrechtvaardige behandeling. “De Spaanse regering kan niet een behandeling accepteren die negatiever uitvalt dan die voor andere Europese luchtvaartmaatschappijen.”

Iberia heeft voor 23 december een bijzondere aandeelhoudersvergadering uitgeschreven om toestemming te krijgen voor de kapitaalvergroting. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie zit Iberia procedureel fout als ze de vergadering en daarmee de kapitaalinjectie laat doorgaan. Iberia wil duidelijkheid voor eind dit jaar, omdat anders een bankroet dreigt. (AFP, DPA, Reuter)