Salinas bereid te getuigen in Mexico

MEXICO-STAD, 6 DEC. Carlos Salinas de Gortari, de uitgeweken ex-president van Mexico, wil terugkeren naar zijn land om “te getuigen en beschikbaar te zijn voor elke opheldering die nodig mocht zijn” om zijn onschuld te bewijzen. Dit schrijft hij in een brief waarvan op het Mexicaanse televisiestation Azteca eerder deze week fragmenten zijn voorgelezen. Volgens veel Mexicanen is Salinas betrokken bij de moord op de hervormingsgezinde presidentskandidaat Luis Donaldo Colosio vorig jaar. In zijn brief aan het televisiestation suggereert Salinas echter dat zijn belangrijkste politieke opponent, Luis Echeverria, “baat zou hebben bij dood van Colosio”.

Salinas verliet Mexico in februari nadat zijn broer Raul Salinas was gearresteerd op verdenking van corruptie en betrokkenheid bij de moord op Jose Fransisco Ruiz Massieu, vooraanstaand politicus en ex-zwager van de broers Salinas. Verondersteld wordt dat Salinas in Cuba verblijft, na kortstondig in de Verenigde Staten en Canada te hebben gewoond. Sommige waarnemers sluiten niet uit dat de voormalige president ook bij deze moord betrokken was. Een woordvoerder van de oppositionele Democratisch Revolutionaire Partij (DRP) zei gisteren dat de brief van Salinas “de laatste stuiptrekkingen zijn van een verdrinkend politicus”.

Twee handgeschreven brieven van Colosio, die Salinas had toegevoegd aan zijn eigen brief aan het televisiestation, moesten dienen als bewijs van zijn goede vriendschap met de vermoorde presidentskandidaat. “Jij bent (...) mijn beste vriend. Dank je”, stond in één van de brieven.

Politici van de oppositie dringen aan op de, gedwongen of vrijwillige, terugkeer van Salinas naar Mexico zodat hij zich voor de rechtbank kan verantwoorden. Regeringsfunctionarissen zeggen Salinas alleen op te roepen voor een getuigenis als er bewijs is dat hij de wet heeft overtreden.

Salinas portretteerde zichzelf in zijn brief als de “favoriete schurk” van diegenen in Mexico die zich tegenstander van zijn politieke en economische hervormingsbeleid hadden getoond. Hij beschuldigde zijn belangrijkste opponent, Luis Echeverria, ervan een politiek offensief tegen hem te voeren en wekte de suggestie dat Echeverria, president van Mexico in de jaren zeventig, voordeel kon halen uit de moord op Calosio. Echeverria liet een korte verklaring uitgaan, waarin hij stelde dat “hij niets coördineerde, niet eens mijn kinderen en kleinkinderen”. Hij voegde daaraan toe dat “niets verder van de realiteit is dan wat Carlos Salinas gezegd heeft”. Volgens een lid van het comité dat de dood van Colosio onderzoekt, is er geen enkel bewijs voor betrokkenheid van Echeverria bij de bewuste moord. (AP, Reuter)