Rexrodt (FDP) treedt terug uit kabinet Kohl

BONN, 6 DEC. De Duitse minister van economische zaken, Günter Rexrodt (FDP), treedt af. De 54-jarige minister, wiens positie allang wankel was, vindt dat hij te weinig steun krijgt uit zijn partij. Gisteren en vanmorgen waren de Bondsdagfractie en het bestuur van de FDP niet ingegaan op zijn verzoek uitdrukkelijk hun vertrouwen in hem uit te spreken.

De FDP-top wil Rexrodt vervangen door Hermann Otto Solms (55), fractieleider in de Bondsdag. Solms zou in zijn huidige functie dan moeten worden opgevolgd door partijvoorzitter Wolfgang Gerhardt (52). Voor de Duitse regeringscoalitie dreigen geen gevolgen, want kanselier Helmut Kohl en de CDU/CSU gaan akkoord met de FDP-plannen.

Rexrodt, die begin 1993 zijn partijgenoot Jürgen Möllemann op Economische Zaken opvolgde, houdt met zijn besluit de eer aan zichzelf. Al dagen werd er in Bonn over gespeculeerd dat de top van de in nood verkerende FDP volgende week zowel hem als minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (justitie), de 44-jarige lieveling van de liberale linkervleugel, wilde vervangen.

Door twee van de drie FDP-ministers te vervangen - Klaus Kinkel zou als minister van buitenlandse zaken en vice-kanselier aanblijven - en met partijvoorzitter Gerhardt als leider van de fractie in de Bondsdag, zou de FDP zich alvast als “personeel vernieuwd” presenteren voor de regionale verkiezingen van 24 maart volgend jaar in Rijnland-Palts, Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg. In die deelstaten is de FDP nog parlementair vertegenwoordigd, nadat zij de afgelopen jaren in alle andere Länder (behalve in Hessen) steeds onder de kiesdrempel van 5 procent bleef. In oktober gebeurde dat nog in Berlijn, waar Rexrodt als FDP-afdelingsvoorzitter vervolgens zwaar werd gekritiseerd.

De FDP-top had zijn plan oorspronkelijk pas volgende week donderdag bekend willen maken. Dan is de uitslag bekend van een referendum onder de FDP-leden over de vraag of de politie wettelijke bevoegdheden moet krijgen om het telefoonverkeer van verdachten van zware criminaliteit af te luisteren. Verwacht wordt dat een meerderheid van de FDP-leden zich zal uitspreken vóór deze zogenoemde 'grosse Lauschangriff'. Dan treedt minister Leutheusser af, zo heeft zij al aangekondigd.

    • J.M. Bik