Regio-omroepen zoeken alliantie

De regionale omroepen gaan met een aantal uitgevers praten over de mogelijkheid van samenwerking voor regionale televisie op de kabel. Dit zegt directeur B. Groenendijk van ROOS, de stichting waarin de regionale omroepen zijn verenigd.

De regionale omroepen vrezen een zware concurrentiestrijd te moeten voeren met commerciële omroepen. Staatssecretaris Nuis (media) wil namelijk vanaf 1 januari volgend jaar commerciële lokale en regionale televisie toestaan. Een aantal uitgevers is al bezig met voorbereidingen hiervoor.

“De regionale markt is te klein voor twee zenders”, zegt Groenendijk. De regionale omroepen onderhandelden al eerder met de uitgevers, maar hielden daarmee op toen Nuis liet weten dat publieke en commerciële omroepen strikt van elkaar gescheiden moesten zijn. Een publieke omroep mag geen winst maken. Dat is volgens Groenendijk bij de gesprekken met de uitgevers “een niet geringe complicatie”.