Rechter verbiedt European Trust Bank in A'dam

ROTTERDAM, 6 DEC. De in Amsterdam gevestigde onderneming European Trust and Bank (ETB) mag zich niet als bank voordoen en geld van spaarders en beleggers aantrekken.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. Ook de naam moet worden veranderd om klanten niet op het verkeerde been te zetten.

Het openbaar ministerie had de rechter namens De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op het bankwezen, gevraagd een bewindvoerder bij ETB aan te wijzen zodat de financiële posities van de bestaande cliënten netjes kon worden afgewikkeld. Die eis wilde de rechtbank gisteren niet inwilligen.

Eerder dit jaar werd er namens de centrale bank wel een bewindvoerder aangesteld bij de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij die net als ETB zonder officiële vergunning als bank actief was. Dat gebeurde toen op grond van de zogenoemde noodregeling uit de Wet toezicht kredietwezen. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank gebeurde dat omdat er bij de Gooise twijfel bestond of de door klanten toevertrouwde gelden wel kon worden terugbetaald. Dat gevaar zou bij ETB niet bestaan, aldus de woordvoerder.

In maart vorig jaar waarschuwde de Nederlandsche Bank al publiekelijk voor de activiteiten van ETB die zich zonder vergunning zou gedragen als een bankbedrijf. De centrale bank zei toen ook dat de Economische Controle Dienst (ECD) met een onderzoek naar het bedrijf was begonnen.

Onder de naam Swiss Investments adverteerde ETB vorig jaar regelmatig in Duitse dagbladen zoals de Frankfurter Allgemeine Zeitung om beleggers aan te trekken waarbij een rendement van 9,9 procent werd beloofd. Informatie kon worden verkregen bij Swiss Investments aan de Joan Muyskenweg 4A te Amsterdam, hetzelfde adres als ETB.

Volgens ingewijden was daar op dat moment met omvangrijke investeringen een heuze dealingroom ingericht om de uit Duitsland afkomstige beleggingsgelden te kunnen beleggen. Die dealingroom is maandenlang niet gebruikt omdat ETB de benodigde papieren miste. Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat een inspecteur van de Amsterdamse politie op 1 september van dit jaar het kantoor heeft bezocht waar hem “ongevraagd” door een medewerkster een brochure werd uitgereikt met vergelijkbare beloften als eerder al in de Duitse kranten waren verschenen. In de brochure ging het om “Swiss Investments Obligations” die konden worden gekocht tegen een rentepercentage van 8,9 procent. Volgens de uitspraak van de rechtbank gisteren heeft ETB in 1994 voor een bedrag van 2,2 miljoen Duitse marken aangetrokken.

Aan het hoofd van ETB staat volgens de gegevens uit het Amsterdamse handelsregister prof.dr. Hans-Friedhelm Müller die in de strafzaak mede-verdachte is. Goed ingelichte bronnen bevestigen dat de autoriteiten mede op het spoor werden gezet van vermoedelijke onregelmatigheden bij ETB toen de antecedenten van de bestuurders werden nagetrokken. De antwoorden die de speurders kregen op vragen, gaven te denken. Zo was er twijfel of Müller echt hoogleraar was. Müller was niet beschikbaar voor commentaar.

    • Jaco Alberts