Pyromaan van Ede wil graag terug naar de cel

ROTTERDAM, 6 DEC. De pyromaan van Ede, die vrijdag op vrije voeten werd gesteld na een vormfout van justitie in Arnhem, wil graag terug naar de cel. De 22-jarige man, die schuldig werd bevonden aan het stichten van zo'n dertig branden in het Veluwse dorp Ede, was veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Omdat justitie was vergeten zijn hechtenis te verlengen toen de man in hoger beroep ging, kwam hij weer vrij.

Zijn advocaat A. Robustella meldt dat zijn cliënt het enerzijds prettig vindt weer even vrij te zijn, maar dat hij anderzijds beseft dat hij de vijf jaar gevangenisstraf toch niet zal ontlopen. Als het Hof een uitspraak heeft gedaan in zijn hoger beroep kan hij weer worden vastgezet voor het uitzitten van zijn straf. De uitkomst van het beroep speelt hierbij geen rol, want dit richt zich alleen op de eis van tbs met dwangverpleging.

Advocaat Robustella overlegt met procureur-generaal van het hof in Arnhem, C. Ficq, of de Edenaar in ruil voor zijn vrijwillige terugkeer de tijd tot zijn hoger beroep in mindering op zijn straf kan krijgen. Zo'n regeling is in de wet niet voorzien, omdat justitie volgens de wet nooit fouten maakt. Robustella verwacht dat de procureur-generaal bereid is de regeling te treffen, omdat justitie in zijn maag zit met de commotie die is ontstaan na de vrijlating van de veroordeelde pyromaan. De uitkomst van het overleg zal enkele dagen op zich laten wachten.

Minister Sorgdrager van justitie zei gisteren in de Tweede Kamer dat het openbaar ministerie ook onderzoekt of het mogelijk is de pyromaan gedwongen op te laten nemen voor een psychiatrische behandeling. Het openbaar ministerie probeerde al eerder de man te laten opnemen, maar die poging mislukte. Volgens de wet moet de man “acuut dreigend gevaarlijk” zijn om in aanmerking te komen voor een psychiatrische behandeling.

Advocaat Robustella vindt dat zijn cliënt niet gevaarlijk is en ook burgemeester W. Blanken van Ede, die tot gedwongen opname had kunnen beslissen, was daarvan overtuigd. “Minister Sorgdrager kan niet anders dan tot de conclusie komen dat opname voor psychiatrische behandeling niet meer tot de mogelijkheden behoort. Ik begrijp dan ook niet goed dat de minister grijpt naar een middel dat niet voor deze unieke situatie is bedoeld”, aldus Robustella.