Navo-raad geeft troepenmacht Ifor groene licht

BRUSSEL, 6 DEC. De NAVO-raad heeft gisteren formeel ingestemd met de plannen voor de inzet van de 60.000 man tellende vredesmacht (IFOR) in Bosnië, die onder bevel zal staan van de NAVO.

Dat gebeurde in Brussel op een gezamenlijke bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken en defensie uit de zestien NAVO-lidstaten. Binnen de NAVO wordt nog overlegd over de houding die de NAVO-soldaten in Bosnië moeten innemen tegen van oorlogsmisdaden verdachte personen als de Servische generaal Mladic of de Servische leider Karadzic. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei dat de IFOR “geen verantwoordelijkheid heeft om verdachten van oorlogsmisdaden op te sporen”. Maar wanneer IFOR-troepen “met hen in aanraking zouden komen, zouden ze de verdachten wel overdragen” aan het Haagse oorlogstribunaal, onderstreepte hij.

Zijn Britse collega, Malcolm Rifkind, zei de NAVO-soldaten in het begin hun handen vol hebben aan het uitoefenen van hun eigenlijke taak, het bewaken van de bufferzones. Op wat langere termijn moeten er “meer mogelijkheden” zijn om verdachten van oorlogsmisdaden aan te houden, aldus Rifkind.

De NAVO-lidstaten hebben Den Haag gevraagd de tweede man op de Nederlandse vertegenwoordiging bij de NAVO in Brussel, jonkheer P. Feith, aan te wijzen als 'politiek adviseur' bij de IFOR-operatie. De bedoeling is dat Feith, als tussenpersoon van de NAVO-raad, wordt toegevoegd aan de militaire staf van de Amerikaanse admiraal Leighton Smith, die het bevel voert over IFOR. Minister van buitenlandse zaken Van Mierlo zei gisteren eerst meer duidelijkheid te willen over de inhoud van de functie voordat hij zijn goedkeuring verleent. Tot zover onze redacteuren.

De VN en de VN-hulporganisatie UNHCR hebben opnieuw protest aangetekend tegen de brandstichtingen en plunderingen door de Bosnische Kroaten in het noordwesten van Bosnië. Een woordvoerder van de UNHCR noemde het beleid van 'verschroeide aarde' van de Bosnische Kroaten in en rond Mrkonjic Grad “afgrijselijk”. Mrkonjic Grad en omgeving moeten binnenkort op grond van het vredesakkoord door de Kroaten worden teruggegeven aan de Bosnische Serviërs. Sinds de parafering van het vredesakkoord zijn de Kroaten bezig de woningen systematisch te plunderen en in brand te steken.

VN-woordvoerders in Bosnië zeiden gisteren dat veertig procent van alle woningen in het gebied is verwoest. Blauwhelmen zagen gisteren in het dorp Podbrodo hoe groepen Bosnisch-Kroatische soldaten met tractoren brandstapels oprichtten tegen de muren van huizen, om die vervolgens aan te steken. Britse blauwhelmen die dit tafereel fotografeerden werden door de Kroaten bedreigd. (Reuter, AFP)