McDonalds wil filialen bij tankstations snelwegen

ROTTERDAM, 6 DEC. De hamburgerketen McDonald's heeft plannen om een groot aantal mini-filialen te vestigen bij benzinestations langs snelwegen. McDonald's onderhandelt daartoe met de grote oliemaatschappijen in Nederland zoals Shell, Esso en Texaco.

Dat heeft een woordvoerster van McDonald's vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Ook concurrenten van McDonald's, zoals Burger King, willen graag vestigingen openen bij tankstations, nu de mogelijkheden daartoe zijn verruimd. De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met een verruiming van de openingstijden van winkels tot 10 uur 's avonds. Een motie van het VVD-kamerlid Van Erp om tankstations ook toe te staan buiten de openingstijden produkten te verkopen werd aangenomen.

De ongeveer 3.000 tankstations in ons land hoeven zich niet langer te beperken tot het zogenoemde autogebonden assortiment. De tankstations zullen ook tijdschriften, bier, barbeque-artikelen, houtblokken, allerlei verpakte eet- en drinkwaren en snacks buiten de winkeltijden kunnen aanbieden. Minister Wijers zal via een algemene maatregel van bestuur op basis van de nieuwe winkeltijdenwet een algehele vrijstelling geven aan tankstations. Eerder probeerden tankstations meer verkoopmogelijkheden af te dwingen via juridische procedures.

McDonald's, dat nu circa 120 vestigingen heeft in Nederland, kende gedurende de jaren tachtig en begin jaren negentig een snelle expansie. Net als elders in Europa trachten McDonald's en Burger King nu in Nederland de beschikbaarheid van fast food te vergroten via kleine vestigingen op plaatsen waar veel mensen zijn. Te denken valt aan plaatsen als supermarkten, benzinestations, bus- en treinstations.

In de VS zijn zelfs hamburgerfilialen gevestigd in ziekenhuizen. Burger King sloot onlangs een exclusief contract af voor de vestiging van filialen op stations van de Nederlandse Spoorwegen. En McDonald's opent binnenkort een filiaal in een grote bioscoop in Scheveningen.