Lastige reis naar locatie Davis Cup

MÜNCHEN, 6 DEC. Het Nederlandse Davis-Cupteam krijgt het zwaar bij de uitwedstrijd tegen India. Bondscoach Stanley Franker, die vorige week een verkenningstocht maakte, is geschrokken van de omstandigheden. De Nederlandse tennissers spelen van 9 tot en met 11 februari de eerste ronde in Jaipur, op tweehonderd kilometer ten zuiden van New Delhi.

India besloot de wedstrijd op gras te spelen. “Het is groen en het lijkt op gras”, vertelde Franker, die in München aanwezig is bij de Grand Slam Cup. “Maar de sprieten zijn veel dikker dan wij gewend zijn. Met als gevolg dat de ballen haast niet opkomen. Dat zal de nodige aanpassing vergen.”

Franker was ook niet erg te spreken over de reis. “Op de heenreis zijn we met de auto van New Delhi naar Jaipur gereden. Dat duurt vijf uur en is niet aan te bevelen. De wegen waren beroerd, het verkeer is niet te beschrijven. Kamelen en koeien en soms zelfs olifanten liepen gewoon tussen de auto's door. Ik weet nu in elk geval dat we straks zo niet zullen gaan. Met de trein terug duurde het ook vijf uur. Dat wil ik ook liever vermijden. Ik denk toch dat we zullen moeten proberen vanuit New Delhi naar Jaipur te vliegen.”

De Davis-Cupwedstrijd is anderhalve week na het finale-weekeinde van grand-slamtoernooi in Australië. De bondscoach is tot de conclusie gekomen dat hij met de spelers zo vroeg mogelijk, misschien direct vanuit Australië, naar Azië moet vertrekken. “Acclimatiseren is in dit geval dringende noodzaak. Niet alleen wegens het tijdsverschil en het weer, maar juist ook door de baansoort. Al met al zal het lastig genoeg worden een ronde verder te komen. India is gezien de omstandigheden zeker in het voordeel.”