Jürgen Klinsmann weer kwelgeest bij kansloos Benfica

ROTTERDAM, 6 DEC. PSV bevindt zich in goed gezelschap in de kwartfinales van het UEFA-bekertoernooi. AS Roma, Barcelona, Nottingham Forest en Bayern München plaatsten zich gisteravond bij de laatste acht. Vanavond verdedigt Bordeaux in Spanje een 2-0 voorsprong tegen Real Betis. De twee laatste kwartfinalisten komen morgen uit de wedstrijden Sparta Praag - AC Milan (eerste wedstrijd 2-0 voor Milan) en Lens - Slavia Praag (0-0). Vrijdag is de loting voor de kwartfinales, die in maart worden gespeeld.

Daarbij is PSV verzekerd van een aantrekkelijke tegenstander. De Eindhovense club 'overwintert' voor het eerst sinds drie jaar in de Europa Cup. In het seizoen 1992/93 haalde PSV de Champions League, waarin het slechts een punt haalde. In 1988 won PSV voor het laatst een Europese beker: de Europa Cup I. De laatste twee seizoenen stelde de club teleur. PSV werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Duitse clubs Karlsruhe en Leverkusen.

Bayern München kwam gisteravond in Lissabon niet in gevaar. De Duitse ploeg had in München door vier treffers van Klinsmann met 4-1 al ruim afstand genomen van de tegenstander. In de Portugese hoofdstad nam Benfica in de 14e minuut weliswaar de leiding door de Braziliaan Valdo (1-0), maar Klinsmann bleek wederom niet te stoppen. Hij maakte in de 32e minuut 1-1 en in de 67e minuut 1-2. Dat betekende het einde van de illusies van de Portugezen. Invaller Herzog bepaalde de eindstand met een afstandsschot op 1-3.

Voor AS Roma scoorde Carboni in de laatste minuut de beslissende treffer. Hij zorgde in Rome voor 3-1 tegen Brondby IF, dat de thuiswedstrijd in Denemarken met 2-1 had gewonnen. Roma nam voor 46.000 toeschouwers een 2-0 voorsprong door Totti (23e minuut) en Balbo (71e), maar zes minuten voor het einde stuurde Peter Möller met zijn tegentreffer (2-1) aan op een verlenging. Na het doelpunt van Carboni kon dat overwerk achterwege blijven.

Barcelona versloeg in stromende regen Sevilla met 2-0. In Nou Camp werd voor de rust niet gescoord. Na de rust was Bakero in de 61e minuut verantwoordelijk voor 1-0. Acht minuten later werd Prieto van Sevilla van het veld gestuurd. In de slotfase werd drie maal gescoord. Popescu maakte 2-0, Moya 2-1 en Garcia 3-1. Veertien dagen geleden in Sevilla was de wedstrijd geëindigd in 1-1.

In Lyon eindigde het duel tussen Lyon en Nottingham Forest in 0-0. Doelman Crossley van Forest was de beste man van het veld. De ploeg van Bryan Roy, die ontbrak door een blessure, had thuis met 1-0 gewonnen. In Lyon kreeg de Fransman Maurice vier minuten voor het einde een rode kaart van de Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende. Hij deelde een elleboogstoot uit.

In de Champions League is de Italiaanse landskampioen Juventus naar Turijn teruggekeerd omdat het vliegveld van Boekarest door een sneeuwstorm was gesloten. De club week aanvankelijk uit naar Sofia, maar pogingen om de vijfhonderd kilometer van Sofia naar de Roemeense hoofdstad per trein te overbruggen, strandden eveneens door de barre weersomstandigheden. Juve reist vandaag opnieuw af om de laatste wedstrijd in groep C van de Champions League tegen Steaua Boekarest te spelen. Mocht dat niet lukken, dan wordt het duel naar woensdag 13 december verplaatst. Voor de Italianen staat niet veel meer op het spel, behalve de winstpremie van 1,2 miljoen gulden. Juventus is al winnaar van groep C en treft in de kwartfinale vrijwel zeker Real Madrid als tegenstander. Steaua is al uitgeschakeld.