Italiaanse opera in problemen

AMSTERDAM, 6 DEC. De Italiaanse Opera, die vorige maand in de Gashouder van de voormalige Westergasfabriek tien voorstellingen gaf van Cavalleria rusticana/I pagliacci, verkeert in financiële problemen. Initiatiefnemer en financier Carl Denker heeft zijn crediteuren gevraagd hun aanspraken op in totaal zes ton drie maanden op te schorten. In de tussentijd hoopt hij die te kunnen betalen met behulp van vrienden en sponsors.

De tien voorstellingen in de Gashouder, met 2400 plaatsen 'het grootste theater van Nederland', trokken gemiddeld 1300 bezoekers. De kosten waren hoog: voorzieningen als tribunes, foyers en heteluchtverwarming moesten alleen voor deze produktie worden geïnstalleerd. Het ongesubsidieerde budget bedroeg 1.6 miljoen gulden. Denker hoopt alsnog op steun van de overheid: het stadsdeel Westerpark zou faciliteiten om niet ter beschikking kunnen stellen en ook de centrale gemeente toonde zich enthousiast over zijn initiatief. Een woordvoerder van de Italiaanse Opera zei vanmorgen dat de eerste serie nadrukkelijk een experiment was. De plannen voor een gesponsorde uitvoering van Puccini's Tosca, die voor mei op het programma staat, zijn nog niet opgegeven. Maar Denker overweegt om die wellicht elders uit te voeren, in Amsterdam-Noord, Lelystad of Hoofddorp.