Greenspan: strikter toezicht op banken

WASHINGTON, 6 DEC. Het toezicht op de beurshandel, administratie en interne controle bij buitenlandse banken in de Verenigde Staten wordt verscherpt naar aanleiding van de financiële schandalen rond Barings en Daiwa. Dit hebbenvoorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve Board (Fed), het stelsel van centrale banken, en andere toezichthouders gisteren verklaard tegenover een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De commissie onderzoekt hoe het mogelijk is dat het verlies van 1,1 miljard dollar bij de Japanse Daiwa bank zo lang verborgen kon blijven voor de financiële toezichthouders in de VS. Doordat het geld bliksemsnel wordt verplaatst via computernetwerken over de hele wereld kan volgens de toezichthouders, onder wie Greenspan, een falen van de interne controle leiden tot verliezen die effect hebben op het hele financiële systeem. De Britse bank Barings ging eerder dit jaar tenonder toen een miljardenverlies op de financiële markt aan het licht kwam. Greenspan in een voorstander van striktere boekhoudregels voor banken. De onderzoekscommissie zelf suggereert om de eerder dit jaar aangenomen bankenwet, die voorzag in versoepeling van de regelgeving, te herzien. (AP)