Eltingh niet nerveus van partijtje tennis om vier ton

MÜNCHEN, 6 DEC. Een partijtje tennis met als inzet ruim 400.000 gulden, werkt dat op de zenuwen? Onzin, zei Jacco Eltingh, die gisteren in München in de eerste ronde van het toernooi om de Grand Slam Cup 265.000 dollar verdiende met een 7-6 en 6-3 overwinning op de Amerikaan Michael Chang.

Geld is voor een sportman in de wedstrijd geen drijfveer, legde Eltingh na afloop uit. “Op de baan wil je winnen van die jongen aan de andere kant van het net. Je wilt de beste zijn, dat is wat telt. Als ik verlies baal ik omdat mijn tegenstander beter was, niet om wat die nederlaag me heeft gekost.”

Toch verheugde het Eltingh dat hij zijn verblijf in Beieren heeft verlengd. “Nu wordt het interessant.” In de kwartfinale speelt hij vrijdag tegen de winnaar van het duel Furlan-Kafelnikov. Bij winst verzekert de Nederlander zich van nog eens 300.000 gulden.

Ook Byron Black, Boris Becker en Goran Ivanisevic plaatsten zich voor de kwartfinales. Invaller Black verraste Thomas Muster. De Oostenrijkse nummer drie van de wereld klaagde na de nederlaag over de harde ballen en de snelle baan. “Gecontroleerd tennis is hier onmogelijk. Het publiek krijgt deze week 2.000 aces en geen enkele rally te zien. Het wordt hier een finale van Becker tegen Sampras.”

Het scheelde weinig, of Cedric Pioline logenstrafte de voorspelling van Muster. Becker had 's middags voor eigen publiek de nodige moeite met de Fransman en greep de winst pas bij 9-7 in de derde set. De Kroaat Ivanisevic versloeg 's avonds zonder problemen Petr Korda in twee sets.

Aan de Grand Slam Cup doen de beste zestien spelers van de vier grand-slamtoernooien mee. Die vier top-evenementen staan, net als het Davis-Cuptoernooi, onder auspiciën van de wereldtennisfederatie, de ITF. Het toernooi in München is de tegenhanger van het twee weken geleden in Frankfurt gespeelde 'wereldkampioenschap'. Daaraan deden de beste acht spelers van de wereldranglijst mee.

Die computerranking wordt bijgehouden door de spelersvakbond ATP, waarin de tennisprofs en de directeuren van de reguliere toernooien zich hebben verenigd. In Frankfurt, waar Becker in de finale Chang versloeg, konden de spelers ook punten verdienen voor de ranglijst. In de Olympiahalle in München gaat het deze week alleen om de eer en om geld. Veel geld, want bij geen ander toernooi is het prijzengeld zo hoog. De eerste prijs, voor vier partijtjes tennis, bedraagt ruim 1,5 miljoen dollar. Het totale prijzengeld in München is 6 miljoen dollar.

Toen de Grand Slam Cup zes jaar geleden voor het eerst werd gehouden, was er veel kritiek. Een veredeld demonstratie-toernooi met een absurd hoog prijzengeld, vonden zelfs de verwende profs. Onder anderen John McEnroe bedankte voor de eer. Maar inmiddels is alle kritiek verstomd en is Courier de enige topspeler die de beker aan zich voorbij laat gaan. Er rust kennelijk geen taboe meer op tennissen voor geld. Toen Pete Sampras zaterdag in Moskou na het winnen van de Davis Cup een wens mocht doen, zei de Amerikaan: “Komende week een paar miljoen verdienen.”

Door aan de start te verschijnen strijkt Sampras als winnaar van Wimbledon en de US Open in elk geval een bonus op van 500.000 dollar. De geblesseerde Andre Agassi liep door zijn afzegging in München de bonus van 250.000 dollar mis voor het winnen van de Open Australische kampioenschappen. Eltingh is een van de spelers die profiteren van Agassi's afwezigheid. De organisatie heeft besloten de bonus van de Amerikaan toe te voegen aan de rest van het prijzengeld.

Hoewel er veel op het spel stond, was de eerste set van Eltingh-Chang abominabel. Beide spelers wisten zich geen raad met de geboden kansen. “Het leek wel alsof we allebei niet wilden winnen”, zei Eltingh na afloop. De Nederlander verprutste bij een stand van 4-4 drie kansen op een rij om de service van Chang te breken. De kleine Amerikaan, in München immer present en met twee finaleplaatsen zeer succesvol, miste ook een paar mogelijkheden op een doorbraak.

In de tiebreak maakten beide spelers er een potje van. Eltinghs coach Alex Reijnders zat op de tribune driftig aantekeningen te maken in zijn blocnote. Eerst kreeg Eltingh een setpunt, daarna had Chang drie kansen om de set uit te maken. Vervolgens verzuimde Eltingh op eigen service een voorsprong te nemen. Pas het derde setpunt was aan Eltingh besteed: 12-10.

In de tweede set liet Eltingh af en toe verbluffende staaltjes tennis zien. Op de zwakke tweede service van Chang stormde hij steeds naar het net, een tactiek waar de Amerikaan geen antwoord op had. Eltingh: “De snelle baan was in mijn voordeel. De bal schiet een beetje door, waardoor ik aan het net een fractie langer de tijd had om op zijn returns te anticiperen.” Na een service-doorbraak in de vierde game serveerde Eltingh de partij soepeltjes uit: 6-3.

Chang, die een slome indruk maakte, schreef de nederlaag niet toe aan oververmoeidheid. “Ik was gewoon minder goed dan in Frankfurt. Jacco serveerde goed en ik heb de belangrijke punten niet gemaakt.” Toch blijkt het lucratieve toernooi in München voor de subtoppers ieder jaar weer een mogelijkheid om de overbelaste topspelers een vette kluif te ontfutselen. In 1991 won David Wheaton, in 1993 Petr Korda en vorig jaar was Magnus Larsson de verrassende winnaar. Nog niet één keer werd de cup gewonnen door de nummer één van de wereldranglijst. Die is in december meestal toe aan rust.

    • Arjen Ribbens