Directie van KLM en de vliegers weer in gesprek

ROTTERDAM, 6 DEC. De commissarissen van de KLM hebben de directie van het bedrijf en de vliegers terug naar de onderhandelingstafel gestuurd. Beide partijen hebben zich inmiddels bereid verklaard weer overleg te voeren over de arbeidsvoorwaarden van de piloten.

Tussen de KLM-directie en de vliegers ontstond een patstelling toen de KLM zich niet wilde neerleggen bij de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar de salarissen van de vliegers. Een vergelijkend kostenonderzoek met enkele concurrenten van de KLM heeft uitgewezen dat de vliegers niet worden overbetaald, maar de KLM-directie wil daar niet aan. Om de concurrentiekracht van de KLM veilig te stellen moeten de salarissen van de vliegers volgens de directie 20 tot 30 procent omlaag.

Daarna hebben de vliegers begin november formeel het vertrouwen in de directie opgezegd. “Maar je bent op elkaar aangewezen dus wordt er nu weer onderhandeld”, zegt een woordvoerder van de KLM desgevraagd. Of het overleg in de praktijk tot een oplossing zal leiden is echter de vraag. De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkleersvliegers (VNV), Benno Baksteen, heeft de KLM-directie de afgelopen tijd herhaaldelijk als “onbetrouwbaar” afgeschilderd.

Bovendien zijn de vliegers sceptisch over de plannen van KLM om de verliesgevende Europese routes te reorganiseren, waarbij steeds meer werk wordt uitbesteed aan maatschappijen als Eurowings en Air UK. Ook maken de vliegers zich zorgen over het onderhoud van de vliegtuigen bij de KLM. Het bedrijf is volgens de vliegers zo star en bureaucratisch geworden dat zich op dit punt regelmatig problemen voordoen. De betrouwbaarheid van de KLM staat daardoor in hun ogen op het spel.