Damrak heeft na AEX-record lichte terugval

AMSTERDAM, 6 DEC. De effectenbeurs nam vanmorgen gas terug na het recordslot gisteren op 481,86 punten. In de loop van de ochtend werd nog wel de hoogste stand ooit bereikt op 483,77 punten, maar daarna namen winstnemingen de overhand. Rond het middaguur stond de AEX-index op 480,50 punten, een verlies van 1,36 punten ten opzichte van gisteren.

AMSTERDAM Unilever, dat gisteren guldens omhoog schoot na een koopadvies van het effectenhuis Goldman Sachs, verloor vanmorgen 5 dubbeltjes op 223,50 gulden. Ook BolsWessanen, dat gisteren evenals Unilever een inhaalslag in koers maakte, zakte terug. Het fonds leverde 8 dubbeltjes in op 34,10 gulden.

Philips, dat gisteren 1,30 gulden won na het nieuws dat C. Boonstra volgend jaar topman J. Timmer opvolgt, dikte vanmorgen 9 dubbeltjes aan op 63,30 gulden.

Beursnieuweling en high-techfonds Besi leverde op zijn tweede beursdag in koers in. Het fonds daalde zes dubbeltjes tot 23,90. De introductiekoers gisteren was 20,94.

Op de Europese valutamarkten heeft Franse premier Juppé handelaren niet kunnen overtuigen, met de opening die hij gisteren bood aan de al dagen stakende ambtenaren. De Franse franc opende vanmorgen lager, met een notering van 32,365 gulden per honderd. De munt ging gisteren de handel uit op 32,385.

Juppé gaf gisteren tekst en uitleg in het parlement over de arbeidsonrust die Frankrijk al bijna twee weken verlamt. Hij zei dat de regering vasthoudt aan de bezuinigingen op de sociale zekerheid, maar zinspeelde erop dat hij wil praten over de omstreden pensioenmaatregelen voor ambtenaren. De grote vakbonden hadden echter geen goed woord over voor Juppé en lieten weten de acties gewoon voort te zetten.

De Amerikaanse dollar noteerde rond het middaguur 1,6083 gulden, iets hoger dan de 1,6055 gisteren bij het slot.

NEW YORK Voor de tweede achtereenvolgende dag boekte gisteren de Dow jones-index op overtuigende wijze een record. Ging de index maandag met ruim 52 punten omhoog, gisteren kwamen daar nog eens 37,93 punten bij, waardoor een stand van 5177,45 punten op het koersenbord verscheen. Er werden 436 miljoen aandelen verhandeld tegen 405 miljoen de voorgaande dag.

De stemming onder de beleggers lijkt niet stuk te kunnen. Deze keer waren het de fondsen in de dranken- en voedingssector en de farmaciesector die de aandacht kregen. Het is vooral de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten binnenkort wordt verlaagd, die de beleggers naar de aandelen drijft.

Op 19 december komt het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken bijeen en daar zou een renteverlaging uit kunnen komen. De laatste maal dat de Amerikaanse rente werd gewijzigd was in juli. Toen gingen de tarieven voor het eerst in drie jaar naar beneden.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs eindigde de Nikkei-index voor het eerst sinds 19 januari boven de 19.000-grens. De Nikkei sloot op 19.067,86 punten, een winst van 188,33 punten. De koersen stegen over een breed front. Volgens handelaren vooral dankzij belangstelling van buitenlandse beleggers.