Britse regering verkoopt restant BP

De Britse regering heeft haar resterende belang van 1,8 procent in het olieconcern British Petroleum (BP) verkocht. Daarmee is het laatste deel verkocht van het 66,7 procent belang dat in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog onder de toenmalige First Lord of the Admiralty (minister van marine) Winston Churchill werd verkregen in de toenmalige Anglo-Persian Oil Company (in 1935 herdoopt in Anglo-Iranian Oil Company, in 1954 gewijzigd in British Petroleum).

De Britse Staat betaalde voor dit meerderheidspakket destijds twee miljoen pond (destijds ongeveer 60 miljoen gulden waard) voor dit belang om de olievoorziening van de marine te waarborgen. Het laatste pakket van 1,8 procent (101 miljoen aandelen) werd verkocht aan SBC Warburg voor 518 miljoen pond (1,3 miljard gulden). Warburg heeft de stukken doorgeplaatst bij institutionele beleggers.

In 1977 besloot de Britse regering het staatsbelang in BP te verminderen. In 1987 bood zij het laatste grote pakket (31,5 procent) aan. Het moment bleek uiterst ongelukkig te zijn gekozen. Als gevolg van de beurskrach van 19 oktober toonden beleggers nauwelijks belangstelling, zodat de Britse Staat met een restbelang van 1,8 procent bleef zitten.