Bom verwoest kantoor Doema-afgevaardigde

MOSKOU, 6 DEC. In het Russische parlement is gisteren de werkkamer van een ultranationalistische afgevaardigde door een bom verwoest. De ontploffing heeft in Moskou de bezorgheid aangewakkerd over mogelijk geweld tegen de parlementsverkiezingen van volgende week zondag.

De explosie verwoestte de kamer van Vladimir Lysenko, een radicaal-nationalistische afgevaardigde die herhaaldelijk in opspraak is gekomen wegens ordeverstoringen in het parlement. Lysenko's Nationaal-Republikeinse Partij is openlijk antisemitisch en heeft een embleem dat doet denken aan een hakenkruis.

Lysenko, die enkele minuten voor de ontploffing zijn kamer had verlaten, heeft de schuld zonder verder uit te weiden gegeven aan aan “de Kaukasische mafia”. Maar enkele gematigde afgevaardigden sloten gisteren niet uit dat hij de 'aanslag' zelf in scène had gezet om aandacht te krijgen voor de verkiezingen.

Enkele uren voor de ontploffing van gisteren hadden de voorzitters van de parlementscommissies voor veiligheidszaken en voor defensie juist gewaarschuwd tegen mogelijke aanslagen tegen de verkiezingen van Tsjetsjeense zijde of van 'provocateurs' die harder optreden tegen de Tsjetsjenen wilden uitlokken.