'Bestand Angola verkeert in gevaar'

LUANDA, 6 DEC. De Angolese rebellenbeweging UNITA is gestopt met het ontwapenen van haar aanhangers. Dat heeft de beweging maandagnacht in een verklaring bekendgemaakt. De stopzetting is, aldus UNITA, het gevolg van een offensief van het Angolese regeringsleger in het noorden van het land. Het vredesproces zou door het offensief “in ernstig gevaar verkeren”. Reeds enige tijd beschuldigen de strijdende partijen in Angola elkaar ervan het vredesakkoord dat zij vorig jaar in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka sloten, te schenden. Maandag bevestigde de speciale afgezant van de Verenigde Naties in Angola, Alioune Blondin Beye, dat regeringstroepen vorige week een aanval hebben uitgevoerd op de stad Sumba, bij de grens met Zaïre. De Angolese president, Dos Santos, zei gisteren dat zijn regering er alles aan zal doen om het vertrouwen in het vredesproces te herstellen. Volgens de president worden op zeer korte termijn 140 krijgsgevangenen van UNITA vrijgelaten, trekt het leger zich terug uit de omgeving van de VN-kampen waar aanhangers van de rebellenbeweging hun wapens zouden moeten inleveren en zal de speciale oproerpolitie in de hoofdstad Luanda worden ontbonden. (AP)