VS stappen in '96 uit VN-club voor industriële ontwikkeling

WENEN, 5 DEC. De Verenigde Staten stappen per eind 1996 uit de Unido, de VN-organisatie voor industriële ontwikkeling. Er geldt een opzegtermijn van een jaar. De Amerikaanse ambassadeurs bij de VN in New York en bij de Unido in Wenen overhandigden gisteren de opzeggingsbrief, ondertekend door minister van buitenlandse zaken Christopher.

Het dreigende vertrek van de Verenigde Staten overschaduwt de jaarvergadering van de Unido, die gisteren in Wenen is begonnen. Unido gaat daardoor een onzekere toekomst tegemoet. Washington betaalt een kwart van het Unido-budget.

De Amerikanen vinden de Unido overbodig. De industriële ontwikkeling in de Derde Wereld kan volgens hen het beste worden overgelaten aan het bedrijfsleven en de betrokken landen.

Om het wegvallen van de VS te compenseren wil de VN-organisatie 233 van de 990 banen schrappen en de begroting voor 1996/97 verlagen van de voorziene 206 miljoen dollar (334 miljoen) tot 157 miljoen dollar. Sinds eind 1992 zijn er al 310 arbeidsplaatsen verdwenen.

De VS hebben al eerder een VN-organisatie de rug toegekeerd. Eind 1984 stapten ze uit de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Vooral het Amerikaanse Congres ligt dwars. Dat moet ook weinig hebben van andere gespecialiseerde VN-organisaties zoals de UNCTAD (handel en ontwikkeling) en FAO (voedsel en landbouw). (DPA, AFP)