Steffi Graf zou zich in VS willen vestigen

BONN, 5 DEC. Steffi Graf (26), de Duitse nummer één in het wereldvrouwentennis, overweegt zich definitief in de VS te vestigen en voortaan haar financiële en belastingzaken niet meer door haar vader Peter (57) te laten behartigen. Dit melden Duitse dag- en weekbladen. Zij zou haar vader, die op verdenking van grootscheepse belastingontduiking sinds begin augustus gevangen zit, alvast een afkoopsom van vijf miljoen mark hebben aangeboden. Peter Graf heeft nog niet op dit aanbod gereageerd; hem zou tot afgelopen zomer circa 40 procent van de inkomsten van zijn dochter zijn toegevallen.

Steffi zou bovendien nog eens 20 miljoen mark hebben gereserveerd voor komende naheffingen en rente wegens te weinig betaalde belasting sinds zij in 1984 als veertienjarige proftennisster werd.

Volgens het weekblad Der Spiegel van gisteren was over haar inkomsten sindsdien, geschat op zo'n 170 miljoen mark, tot en met 1993 5,9 miljoen mark belasting betaald en in 1994, toen de Duitse fiscus al kritische vragen was gaan stellen, nog eens 13 miljoen. Aangenomen wordt dat Steffi Graf, die dit jaar circa 15 miljoen mark zou hebben verdiend, nog op een navordering van enkele tientallen miljoenen moet rekenen.

Peter Graf heeft in een brief aan de Duitse justitie de verantwoordelijkheid voor eventuele fiscale vergrijpen gelegd bij zijn vroegere financiële raadslieden. Het weekblad Focus drukte gisteren de tekst van af van die vorige week verzonden brief, waarmee Graf zijn dochter wil vrijpleiten van vervolging.

Hij schrijft het “zeer te betreuren” dat Steffi mede door zijn handelingen nog steeds het gevaar van vervolging moet vrezen. Zijn advocaten hopen dat deze brief het ook mogelijk zal maken dat Graf senior nog voor kerst op borgtocht wordt vrijgelaten, maar de hoofdofficier van justitie in Mannheim heeft al laten weten dat daarop weinig kans is.

In de parlementaire enqûete die enkele weken geleden is begonnen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, waar de familie Graf in Brühl bij Heidelberg woont, is tot nu toe niet gebleken dat de CDU- minister van financiën, Gerhard Mayer-Vorfelder, of de belastinginspectie in Karlsruhe de familie de afgelopen jaren speciale belastingpriviles heeft beloofd.