Sportboycot EU tegen Nigeria

BRUSSEL, 5 DEC. De vijftien landen van de Europese Unie voeren een sportboycot in tegen Nigeria: officiële delegaties van sporters en nationale Nigeriaanse teams krijgen geen visum voor EU-landen. Ook verlenen zij geen toegang meer aan leden van het regime in Nigeria en hun familie. Ten slotte wordt het personeel van militaire missies in de Europese Unie teruggestuurd naar Nigeria. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie gisteren in Brussel besloten. Eerder besloten de EU-landen onder andere het wapenembargo tegen Nigeria te verscherpen. Met de sancties willen de EU-landen protesteren tegen schendingen van de mensenrechten door het Nigeriaanse regime, met name de executie op 10 november van schrijver Ken Saro-Wiwa en acht andere activisten die zich hebben verzet tegen de milieuvervuiling in de delta van de Niger. Voor Nigeriaanse sporters in Nederland, zoals Ajax-voetballers Finidi George en Nwankwo Kanu, heeft de sportboycot geen gevolg. Wel moet een trainingskamp van het Nigeriaanse voetbalteam, dat deze maand in Sittard zou worden gehouden, worden afgelast. Hoewel het Europees Parlement, Zweden en Duitsland pleiten voor een olieboycot tegen Nigeria, steunen de overige EU-lidstaten dat idee niet. De sancties tegen Nigeria gelden voor een half jaar. Daarna wordt bekeken of verlenging noodzakelijk is. De EU-ministers hebben er bij Zweden op aangedrongen de Zweedse ambassadeur in Nigeria terug te trekken. Zweden is het enige land van de Europese Unie dat dit nog niet heeft gedaan.