Slacht van schimmel is op het nippertje verhinderd

LEEUWARDEN, 5 DEC. Even heeft het er naar uitgezien dat de dood van zijn schimmel de feestelijke naamdag van Sinterklaas in Leeuwarden zou bederven. Uitgerekend op 6 december zou de Friese ruin Ranka (21), op wie de Sint sinds jaar en dag zijn intocht in de Friese hoofdstad maakt, naar de slachtbank worden geleid. Het paard, eigendom van een plaatselijke manage, zou het overvolle rooster van berijders niet meer aankunnen.

Toen dit trieste nieuws vorige week Sinterklaas ter ore kwam, zette de Stichting Sinterklaasoptocht ogenblikkelijk een reddingsactie annex adoptieplan op poten. Medewerkers van de stichting herinnerden zich dat Ranka in zijn jonge jaren soms zo dartel was geweest dat hij, voordat hij de Sint rond zou rijden door Leeuwarden, met een spuitje valium gekalmeerd moest worden. Zou die schimmel nu in een destructiebedrijf tot kattebrood moeten worden vermalen? De trouwe viervoeter zou met een iets rustiger leven gemakkelijk 25 jaar of zelfs 30 jaar oud kunnen worden.

Een dierenarts werd gevonden die het paard gratis wilde behandelen. Vier paardenliefhebbers boden aan het dier levenslang onderdak te geven. En ook een kinderboerderij wilde het Paard van Sinterklaas graag opnemen. Maar op het laatste moment bedacht de manegehouder zich, onder druk van de actie. Inmiddels heeft hij zelf een rustig plekje gevonden voor de schimmel. En dus zal volgend jaar bij leven en welzijn de goedheiligman weer op Ranka de Friese hoofdstad kunnen inrijden.

    • Karin de Mik