Schermster Pernette Osinga breekt met trainer Kardolus

ROTTERDAM, 5 DEC. Schermster Pernette Osinga heeft verrassend gebroken met haar trainer, maître Kasper Kardolus. De samenwerking duurde ruim tien jaar. “Ik ga weg om mezelf en niet omdat hij geen goede trainer zou zijn”, legt Osinga uit. De schermster wordt nu getraind door Wolter Pen en John Kenbeek, twee mariniers. Osinga volgde afgelopen maand een officiersopleiding en werkt als juriste bij de Koninklijke Luchtmacht.

Kasper Kardolus, een gerenommeerd schermleraar, zegt “verbijsterd” te zijn over de mededeling van Osinga. “Ik heb alles voor haar gedaan. Ik stond altijd klaar.” Osinga stelt dat het een hele moeilijke beslissing was om bij de Zoetermeerder weg te gaan. Ze had er slapeloze nachten van. “Ik heb veel aan hem te danken. Daarom heb ik er ook vier maanden over gedaan om de knoop door te hakken. Ik begrijp de teleurstelling bij meneer Kardolus. Voor hem is er een project in duigen gevallen. Maar ik zag echt geen andere weg. De samenwerking was lang niet optimaal meer. Ik was mezelf niet meer. Dan kan je ook niet creatief zijn en dus ook niet goed schermen.”

Het debâcle bij de wereldkampioenschappen van dit jaar in eigen land overtuigde Osinga dat er iets moest veranderen. Alle ogen waren in Den Haag op haar gericht, maar ze werd al in haar eerste partij uitgeschakeld. “Ik schaamde me rot”, blikt ze terug. “Ik heb toen zó slecht geschermd. Ik durf de videoband van dat toernooi nog steeds niet te bekijken.” Ze trok zich voor het kampioenschap met haar trainer zes dagen terug in een hotel in de Wassenaarse duinen en leefde in volledige afzondering. “Het was mijn eigen keuze, maar achteraf blijkt het de verkeerde keuze te zijn geweest. Ik moet juist mensen om me heen hebben.”

Een succesvol WK voor militairen in Rome, waar Osinga de gouden medaille won, spoelde de nare smaak weg. “Het was een fantastisch toernooi. We sliepen op een luchtmachtbasis en we schermden in een hangar. De teamgeest was optimaal. Iedereen stond achter me. Zo had ik het lang niet meer meegemaakt. En ik ben erg sfeergevoelig.”

Ze wil geen negatieve uitspraken over Kardolus doen, maar ze vindt wel dat de schermleraar haar onvrede en behoefte aan verandering had moeten signaleren. De trainer bleef haar echter altijd op dezelfde wijze benaderen. “Hij had moeten beseffen dat ik geen meisje meer ben. Het is een verschil of je achttien of 28 bent. Maar ik had zelf natuurlijk al twee jaar geleden mijn mond moeten opendoen. Ik liet het doorsudderen. Dat is erg dom van me geweest.” Uitspraken die ze na het WK in een emotionele bui deed schoten bij Kardolus in het verkeerde keelgat. “Daarom had onze verhouding nooit meer zoals vroeger kunnen worden”, aldus Osinga.

Osinga neemt momenteel op de wereldranglijst niet een plaats in bij de eerste zestien degenschermsters, die volgend jaar aan de Olympische Spelen mogen meedoen. Een paar jaar geleden stond ze nog derde.

Osinga hoopt met militaire hulp zich alsnog voor de Spelen in Atlanta te kwalificeren. “In de topsport wordt onderschat wat de militairen qua kennis en faciliteiten te bieden hebben. Ik train heel gevarieerd. Ik krijg zelfs les in kickboksen om mijn explosiviteit te verbeteren.” Haar voormalige trainer Kardolus zegt de rol van de militairen in deze kwestie “niet erg sportief te vinden”.

NOC-NSF heeft toegezegd Osinga in ieder geval tot 1 april extra te willen steunen.

    • Hans Klippus