PSV is laatste strohalm voor De Mos

BONN, 5 DEC. Mocht de 48-jarige Aad de Mos nog wat langer als trainer willen werken bij Werder Bremen zou het goed zijn als Werder zich vanavond in het eigen Weser-stadion tegen PSV plaatst voor de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Zo niet, dan zijn De Mos' dagen in de Hanzestad waarschijnlijk wel zo'n beetje geteld. Want zijn stoel wackelt daar al stevig, schreven de Duitse kranten de afgelopen dagen eensgezind.

Afgelopen vrijdag, een paar dagen na een inderhaast bijeengeroepen crisis-bespreking van het bestuur, wist Werder in de Bundesliga voor de tiende achtereenvolgende keer niet te winnen. Erger nog: FC Köln won door een doelpunt in de voorlaatste minuut en fantastisch werk van zijn keeper Bodo Illgner met 1-0, wat de eerste zege van de Keulse club na dertien wedstrijden betekende.

Terwijl bestuur en management van Werder kreunen van ellende, het publiek in spreekkoren de terugkeer van de naar Bayern München vertrokken succestrainer Otto Rehhagel eist en diverse Werder-spelers hun fikse ongenoegen over De Mos' hardhandige methodes geregeld telefonisch met dezelfde Reh-hagel bespreken, is de Nederlandse trainer ervan overtuigd dat het eigenlijk goed gaat, maar dat alleen de resultaten nog niet naar wens zijn. Nu wist de Werder-voorhoede jongstleden vrijdagavond een ongehoord groot aantal kansen te missen, maar toch klonk De Mos' verzuchting alsof een bankdirecteur uitnemende zaken meldt, zij het dan zonder winst.

Want ook na de nederlaag tegen FC Köln bleef De Mos erbij dat er geen reden is om af te wijken van de speelwijze die hij Werder heeft opgelegd. “We zijn op de goede weg, ik verander mijn systeem niet”, zei hij vorige vrijdag.

Maar in Bremen wordt de kritiek, vooral op de zogeheten Viererkette waarmee hij de (lekke) verdediging laat spelen, intussen onmiskenbaar duidelijk. Oud-spelers als “erecaptain” Pico Schütz en Wolfgang Sidka hebben herhaaldelijk in Duitse kranten gezegd dat het huidige Werder-team niet weet wat het met de tactiek van De Mos moet beginnen en dat er geen enkele orde in het spel te ontdekken is.

Men is bij Werder best bereid te erkennen dat de vier maanden geleden begonnen Nederlandse trainer, tactisch gesproken, waarschijnlijk heel goede en moderne opvattingen heeft. Maar het moet voor De Mos een veeg teken zijn geweest dat er in zijn clubbestuur vorige week stemmen opgingen om, zoals vice-voorzitter Klaus-Dieter Fischer het zei, “liever naar een speltype te zoeken dat meer succes biedt, ook al is het dan misschien niet zó modern”.

Deze Fischer zei er trouwens bij, en ook dat zal alarmerend hebben geklonken voor De Mos, dat het bestuur zich voortaan wat meer met de speltactiek zal bezighouden. Fischer zei nog iets: “We moeten er dadelijk wellicht over discussiëren hoe we verder gaan”. Dat klonk evenmin geruststellend voor de trainer, die vorige vrijdag al had aangekondigd: “Ik heb nog wat meer tijd nodig”.

De Süddeutsche Zeitung becommentarieerde de tactische hardnekkigheid van de vroegere trainer van het Haagse De Valkeniers, het Rijswijkse RVC (leve de ruime uitleg van de amateurbepalingen!), Ajax, Mechelen, Anderlecht en PSV gisteren zó: of de profs van Werder Bremen weten niet hoe ze moeten werken met het tactische concept van hun trainer, of Aad de Mos heeft niet de goede spelers voor zijn tactiek''.

Al met al lijkt het vanavond voor Werder en De Mos tegen PSV, dat twee weken geleden in Eindhoven maar met 2-1 won, erop of eronder te worden. Als Werder een volgende Europese ronde haalt heeft het financieel “meer mogelijkheden” volgens eerdergenoemde bestuurder Fischer. Dan kunnen er wellicht ook nieuwe spelers worden aangetrokken, zoals een wens is van De Mos, die klaagt over de hoge gemiddelde leeftijd van zijn materiaal (Ulli Borowka 33, Michael Schulz 34, Frank Neubart 33, Dietmar Beiersdorfer 32 en Mirko Votava zelfs 39 jaar).

Werder denkt bijvoorbeeld over een speler als de Kroaat Davor Sukor, aanvaller van FC Sevilla, die voor omstreeks zeven miljoen mark te koop zou zijn. Maar zo'n transfer is alleen mogelijk als de Mos vanavond met zijn huidige club zijn vorige werkgever PSV weet uit te schakelen. Als? “A(l)s is verbrande turf”, zeggen ze in het Zuiderpark van het oude ADO in “Dehaag”, waar De Mos vandaan komt en waar “me susje Sien sonder saksent suurtjes loopt te suigen sonder dat het haar een sorg sal sijn”. Vanavond weet hij in Bremen wat dat “als” daar waard is.

    • J.M. Bik