Opland

De politiek tekenaar Opland (pseudoniem voor Rob Wout) heeft de Inktspotprijs 1995 gekregen. De prijs is ingesteld door de stichting Pers en Prent en werd voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de opening van een expositie van in totaal 128 tekeningen van zestien tekenaars, in het gebouw van de Tweede Kamer. Opland kreeg de trofee, overhandigd door Kamerlid Van Nieuwenhoven (PvdA), voor een tekening op 25 maart in de Volkskrant. Onder de titel Vaderlandse Geschiedenis schetst Opland daarin de val van Elco Brinkman als voorman van het CDA. Behalve in de Volkskrant tekent Opland ook voor De Groene Amsterdammer. De Inktspotprijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Sater op een inktpot, ontworpen door de kunstenares Carla Daalderop. Peter van Straaten won vorig jaar de eerste Inktspotprijs.