Omzet Damrak in november op record

De Amsterdamse effectenbeurs heeft in november een record omzet bereikt. In totaal verwisselde voor 140 miljard gulden aan aandelen en obligaties van eigenaar tegen 130,1 miljard gulden in oktober. Vorig jaar ging in november op de beursvloer voor 86,5 miljard gulden om.

De obligatie-omzet in november bedroeg 97,9 miljard tegen 60,1 miljard gulden in dezelfde maand van 1994. De omzet aan aandelen bedroeg 42 miljard tegen 26,5 miljard in november 1994. Lijstaanvoerder was het aandeel Philips.

Het emissievolume bedroeg ongeveer 2,5 miljard gulden, voor het overgrote deel converteerbare obligaties.

Ook vestigde de Amsterdamse beurs een aantal indexrecords. De bekendste graadmeter voor aandelen, de Amsterdamse EOE-index, klom naar 478,11 en kwam op die stand 25 punten, ofwel 5,5 procent hoger uit dan het slot van de maand oktober. De Midkap-index (middelgrote ondernemingen) steeg in november echter beduidend minder (van 552,56 naar 556,36), een toename van slechts 0,8 procent.

De vaste stemming op de beurs werd onder meer gevoed door een stijging van de dollar met 2 procent en door de toenemende kans op verdere daling van de rente.

Ook de stemming op andere beurzen, met name Wall Street, werkte stimulerend. Voorts droegen over het algemeen gunstige derde- kwartaalcijfers hun steentje bij aan het verbeterde sentiment.

Sectorgewijs gold dat voor alle financiële fondsen (Aegon, ABN Amro, Fortis Amev en ING Groep). De uitgevers deden het goed als defensieve waarden. De cyclische waarden bleven achter, vooral de chemie-aandelen Akzo Nobel en DSM.

Onder invloed van dalende rente zijn de obligatiekoersen sinds het begin van dit jaar met 16 procent gestegen. De obligatierendementen kwamen in november op het laagste niveau van dit jaar. Het gemiddelde rendement zakte sinds eind 1994 van 7,54 naar 5,77 procent, een daling van 23 procent.