Nieuwe spelling (5)

'Wetenschappelijke' commissies voor spellingsverandering lijken wel te werken volgens het motto: waarom eenvoudig als het ook moeilijk kan. Een voorbeeld is de regeling voor de op zich onbelangrijke zaak van de 'n' woorden.

Zoals meestal met spellen zou het hierbij primair moeten gaan om het snel correct schrijven, en secundair om het lezen van een woord, want dat laatste lukt altijd wel.

Een simpele regel voor deze 'n'-woorden was de volgende afspraak geweest:

Geen 'n', tenzij om een opeenvolging van twee klinkers, meestal e's, te voorkomen. Dus: kippehok en kippenei, mensevriend en menseneter. Met daarop hoogstens zeg vijf uitzonderingen (zakenman), zodat de dicteegevers iemand nog op een foutje kunnen betrappen. Dan waren we eindelijk eens definitief verlost geweest van dit gemiereneuk.

    • J. Veldhuis