Nieuwe baas GM, topfuncties weer in één hand

DETROIT, 5 DEC. De bestuursvoorzitter van General Motors, John Smale, verlaat per 1 januari zijn toppositie.

Dit heeft GM gisteren bekendgemaakt. Smale wordt opgevolgd door Jack Smith, die zijn functies als uitvoerend topman behoudt. Daarmee komen de topfuncties bij 's werelds grootste autofabrikant weer in een hand. In een verklaring zegt Smale dat de het bestuur van GM het in een 1992 een goede gedachte vond een voorzitter te hebben die niet tevens uitvoerend topman was, omdat het bedrijf voor “grote uitdagingen” stond. “Drie jaar later is het duidelijk dat het management team van GM onder leiding van Jack Smith het bedrijf er weer bovenop heeft gebracht.” Vorig jaar maakte GM een winst van 4,9 miljard dollar. Smale werd in november 1992 voorzitter na een 'bestuurscoup', die voorzitter en uitvoerend topman Robert Stempel tot aftreden dwong. Smale blijft deel uitmaken van het bestuur en wordt voorzitter van een nieuw te vormen 'uitvoerende commissie' van het bestuur. Volgens een verklaring van de nieuwe topman Smith blijft Smale op deze wijze bij de leiding van GM betrokken “terwijl hij zijn dagelijkse betrokkenheid in het bestuur kan verminderen”. De 'uitvoerende commissie' moet de toezichthoudende activiteiten van het GM-bestuur coördineren. (AP)