Muis eet taart

Lucy Cousins, Het huis van Muis, Prijs ƒ34,90. Muis in de speeltuin en Muis gaat naar bed, Prijs ƒ24,90, Uitgeverij Leopold

Muis komt thuis, hangt haar jas netjes in de slaapkamerkast, loopt naar de badkamer om haar poten te wassen en kijkt tevreden in de spiegel. Vervolgens eet ze in haar keuken een groot stuk van de taart die op het dressoir staat. Op het eerste gezicht ziet Het huis van Muis van Lucy Cousins eruit als een gewoon, zij het mooi uitgegeven prentenboek dat dichtgebonden kan worden met drie rode lintjes. Maar wie het boek openslaat ontdekt dat het geen prentenboek is maar een stevig kartonnen poppenhuis. Er ontvouwen zich drie kamers, met kleurige wanden (visjes in de badkamer, bloemen op het slaapkamerbehang) en vrolijke gestreepte en geblokte vloeren. Het Muis-poppetje kan door de deuren echt in haar huis rondlopen. Aan de muren hangen haar 'zelfgemaakte' tekeningen. Alles klopt, de vuile was zit in een wasmand die echt open kan, net als de lades van de kasten en de deksel van de w.c. En wie de ijskast opentrekt ziet melk, kaas en tomaten.

Het huis van Muis is het mooiste en meest volledige pop up-boek dat ik ooit heb gezien. In drie losse velletjes zijn allerlei uitdrukbare losse onderdelen bijgeleverd, drie borden met de maaltijden van de dag, een tandenborstel en een eend voor in bad. De spullen kunnen worden neergezet in opengelaten gleufjes in het meubilair. Muis zelf past onder de douche en in bed. Het standaardje waarop ze kan staan is het enige onderdeel van dit poppenhuis dat niet goed functioneert, het is wiebelig en moeilijk om in elkaar te vouwen. Maar echt nodig is het ook niet, want wat is er op tegen Muis vast te houden terwijl ze rondloopt in haar domein.

In een klein boekje dat precies in het keukenraam past, staat beschreven wat Muis zoal doet de hele dag, vanaf het opstaan om zeven uur 's ochtends totdat ze slapen gaat. De klok aan de wand van de keuken heeft verstelbare wijzers zodat haar dag uur na uur nagespeeld kan worden. Het boekje geeft een basisidee voor het spelen met Het huis van muis. Maar kinderen kunnen zelf een eindeloze hoeveelheid nieuwe scenario's verzinnen voor de dag van Muis. Ze kan parmantig in bad zitten, ze kan haar w.c. schrobben met de w.c-borstel die in een eigen bakje naast de pot staat, of misschien heeft ze weleens zin om in bed te eten en krijgt haar kleine pandaknuffelbeer dan ook een hapje. Met wat karton en viltstiften kan Muis' uitzet worden uitgebreid. Misschien is ook het ontwerpen van wat buren en vrienden of een aantrekkelijke muizenman wel een goed idee. Want een beetje alleen is Muis wel in haar mooie grote huis.

Lucy Cousins, die het afgelopen jaar een Zilveren Griffel won met Muis en haar vriendjes, lijkt over een oneindige fantasie te beschikken voor het bedenken van uitklapbare en beweegbare boeken. Ze weet altijd net iets originelers te verzinnen dan anderen in dit genre. Dit poppenhuis is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf, omdat het anders binnen de kortste keren kapot wordt getrokken. De twee onlangs verschenen boeken Muis gaat naar bed en Muis in de speeltuin zijn bestemd voor wat jongere kinderen, al ligt ook hier een snelle dood op de loer. Met uittrekbare lipjes kunnen allerlei dingen bewegen in beide boeken. Vanachter een waterlelie schiet een sliert eenden tevoorschijn en Muis kan met de pootjes in de lucht van de glijbaan afglijden.

Muis gaat naar bed past goed bij Muis' huis. Ook hier slaapt ze in een blauw pyamaatje onder een bonte lappendeken en is de heldere lucht van overdag te veranderen in een donkere sterrenhemel. Ook de ijskast en de tandenborstel zijn hetzelfde als in het poppenhuisboek. Maar in dit boek staan ook nieuwe vondsten, zoals een w.c-rol die echt kan worden afgerold en een doortrekker die werkt.

    • Judith Eiselin