Licht herstel van Franse franc en beurs

ROTTERDAM, 5 DEC. De Franse franc en de aandelenkoersen in Parijs hebben zich vanmorgen licht hersteld van de klappen die de afgelopen dagen zijn opgelopen door de omvangrijke stakingsacties.

De franc noteerde rondom het middaguur 0,3227 gulden tegen een slot van 0,3216 gisteren. De CAC-index van de effectenbeurs in Parijs die gisteren 2,53 procent is gedaald, steeg vanmorgen met 9 punten (een half procent) tot 1784 punten rondom het middaguur.

Het iets herstelde vertrouwen in de franc heeft te maken met een beslissing van de Franse regering gisteravond om vast te houden aan de omstreden bezuinigingen op de sociale zekerheid. De beleggers die in grote twijfel verkeren of zij bezittingen in francs zullen aanhouden, hebben nu weer wat meer hoop gekregen dat de noodzakelijke sanering van de Franse overheidsfinanciën hoe dan ook doorgaat. De volharding van de regering-Juppé, die gisteren in spoedberaad bijeen was, wijst er volgens de beleggers ook op dat de Franse regering ervan uitgaat de staking te kunnen uitzingen.

Door de staking die vandaag de twaalfde dag is ingegaan en gisteren is overgeslagen van de publieke naar de particuliere sector, heeft de franc sinds midden vorige week vijf centimes verloren tegenover de Duitse mark. Beleggers verkopen de munt omdat zij bang zijn voor een devaluatie van de franc om de kwakkelende economie van Frankrijk een impuls te geven en uit angst dat Frankrijk de opstandige bonden alsnog hun zin geeft en de bezuinigingen verzacht.

De Banque de France, de centrale bank, heeft nog geen aanstalten gemaakt de rente te verhogen om de munt te verdedigen, wat de afgelopen dagen de vrees voor devaluatie voedde. De aanhoudende radiostilte van de centrale bank voedt bij beleggers nu echter allerlei optimistische speculaties, die de franc vanochtend iets hebben geholpen. Volgens sommigen betekent het uitblijven van een renteverhoging namelijk dat de Banque de optimistische visie van de regering deelt, terwijl anderen ervan uitgaan dat een renteverhoging nu elk moment kan komen.