Introductieprijs Besi 20,94 gulden

Aandelen BE Semiconductor Industries (Besi), toeleverancier voor de chipindustrie, gaan voor 20,94 gulden naar de beurs. Er worden 9,4 miljoen nieuwe aandelen geemitteerd, 20 procent meer dan eerder gemeld. Daarnaast kregen de leden van het bankensyndicaat een optie op nog eens 1,44 miljoen extra aandelen. In dit syndicaat, dat wordt aangevoerd door Morgan Stanley, zit ook ING Bank.

De koers ligt boven de eerder geïndiceerde bandbreedte van 17,40 tot 20,57 gulden per aandeel en onderstreept de grote belangstelling voor het aandeel. Bij een prijs van 20,94 gulden brengt de emissie tenminste 201 miljoen gulden in het laadje.

De aandelen worden geintroduceerd op de effectenbeurzen van Amsterdam, Frankfurt en de elektronische schermenbeurzen Nasdaq in New York en Seaq in Londen. Beleggers konden inschrijven volgens het bookbuildingsysteem. Daarbij moesten belangstellenden aangeven hoeveel aandelen ze tegen welke prijs wilden hebben.

Besi is een toeleverancier voor de chipindustrie en maakt machines die het omhulsel van chips produceren. In Nederland heeft het bedrijf onder meer vestigingen in Zevenaar en Den Bosch. De onderneming is ook actief in de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Moedermaatschappij is de Duitse investeringsonderneming Berliner Elektro.

Besi boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 17,6 miljoen gulden op een omzet van 290 miljoen gulden. Over de eerste maanden van dit jaar werd 269 miljoen gulden omgezet en kwam het bedrijfsresultaat uit op 34,2 miljoen.