Hongaarse fans op weg naar Ajax

AMSTERDAM, 5 DEC. De eerste supporters van de Hongaarse voetbalclub Ferencvaros zijn gisteravond met bussen vanuit Boedapest naar Amsterdam vertrokken. Hier speelt de club morgenavond in de Champions League tegen Ajax. Het zou om enige honderden supporters gaan.

Vanochtend heerste nog onduidelijkheid over de vraag of de bussen bij het naderen van de Nederlandse grens meteen worden teruggestuurd. Ajax-woordvoerder D. Endt zei er rekening mee te houden dat supporters zich zullen melden bij het Olympisch Stadion, waar de wedstrijd wordt gespeeld. De Europese voetbalbond UEFA heeft geen kaarten uitgegeven in Hongarije uit protest tegen het gedrag van de Hongaarse supporters tijdens de uitwedstrijd, vorige maand in Boedapest. Zodra een zwarte Ajax-speler de bal aanraakte, galmden oerwoudgeluiden door het stadion.

Een woordvoerder van de gemeente kon vanochtend nog niet zeggen welke openbare orde-maatregelen uit voorzorg zullen worden getroffen. “Een Hongaarse supporter die in het bezit is van een kaart kun je in principe niet de toegang tot het stadion weigeren. Maar zodra hij zich misdraagt, wordt hij verwijderd. Dat is in ieder geval afgesproken”, zo zei hij.

Protesterende politieagenten in de regio Amsterdam-Amstelland onderbreken morgen hun normale werk om massaal de wedstrijd Ajax-Ferencvaros in het Olympisch Stadion in goede banen te leiden. De bonden maakten bekend dat zij met hun acties voor een betere CAO het kabinet willen treffen, niet Ajax.