Frankrijk verkleint emissie Pechiney

PARIJS, 5 DEC. Het Franse aluminium- en verpakkingsbedrijf Pechiney is vanmorgen officieel geprivatiseerd. Door het slechte beursklimaat is de omvang van de aandelenemissie geringer dan de Franse regering vorige maand had aangekondigd.

Van het belang van 56 procent houdt de overheid na verkoop ongeveer 9 procent over, terwijl bij aankondiging nog werd uitgegaan van 3 procent. De aandelen gaan in de aanbieding voor 187 franc (bijna 60 gulden) per stuk, aan de onderkant van de bandbreedte die premier Juppé had aangegeven van 187 tot 215 franc (69 gulden). De opbrengst voor de staat is daardoor met zo'n 4 miljard franc (1,3 miljard gulden) aanzienlijk lager dan de maximaal gehoopte 7 tot 8 miljard franc.

De verkoop van het staatsbelang in Pechiney past in de politiek van Frankrijk om staatsbedrijven te verzelfstandigen, waardoor onder meer de autofabriek Renault en de tabaksproducent Seita sinds kort in privé-handen zijn. De omstandigheden voor een beursemissie zijn echter ongunstig, doordat de aandelenkoersen zijn gedaald onder druk van de crisis in Frankrijk.

De beleggers zijn daarnaast bezorgd over de kapitaalsuitbreiding die tegelijk met de privatisering plaats heeft en de winst doet verwateren. Ook deze kapitaalsuitbreiding is teruggebracht, van 3,5 tot 4 miljard franc tot 2,4 miljard franc (800 miljoen gulden).

De Franse regering had er in principe ook voor kunnen kiezen om de verkoop van het belang enige tijd uit te stellen. De regering-Juppé heeft in plaats daarvan gekozen voor het verkleinen van de emissie. Dit wordt door waarnemers uitgelegd als een bewijs dat het kabinet-Juppé juist onder de moeilijke omstandigheden ruggegraat wil tonen door zijn omstreden liberaliseringspolitiek door te zetten.

Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Rodier van Pechiney toonde zich gisteren optimistisch over de verbetering van de betrekkingen met de beleggers: “Dit is een pragmatische beslissing [van de regering]. Het belangrijkste is dat wij in particuliere handen komen.” Over de verkleining van de kapitaalsuitbreiding toonde hij zich niet bezorgd, hoewel de schuldenlast (straks 14 miljard franc) daardoor minder kan worden teruggebracht dan voorgenomen: “Het is niet zo goed als 13 miljard franc, maar we hebben veel vooruitgang geboekt sinds de 25 miljard van vorig jaar.” (Reuter)