Forte houdt uitverkoop

LONDEN, 5 DEC. Het Britse hotelconcern Forte wil een reeks belangen afstoten om te ontkomen aan een ongewenste overneming door het televisie- en vrijetijdsconcern Granada, dat op 22 november een vijandig bod uitbracht van 3,3 miljard pond (8,15 miljard gulden).

Forte wil af van zijn belang in de Londense hotelgroep Savoy en van zijn restaurantactiviteiten, waaronder de ketens Little Chef en Happy Eater. De deelneming in Savoy bedraagt 68 procent, maar het stemrecht slechts 42 procent. De hotelgroep omvat behalve Savoy nog enkele andere luxe hotels in Londen zoals Claridge's, Connaught en Berkeley.

De Britse pers meldde zondag dat Forte ook de prestigieuze sportwinkelketen Lillywhites gaat verkopen, maar daarover zweeg het concern gisteren. Volgens de kranteberichten komt Lillywhites voor 28,5 miljoen pond in handen van de Portugese detaillist Jeronimo Martins.

Analisten ramen de waarde van de restaurantbedrijven op ongeveer 900 miljoen pond. Forte wil deze belangen als zelfstandige onderneming naar de beurs brengen, maar staat ook open voor een aantrekkelijk bod daarop. Volgens Forte zal de opsplitsing gunstig uitpakken voor de aandeelhouders. Het concern hoopt daarom dat deze niet ingaan op het bod van Granada, dat vindt dat de aandeelhouders van Forte de afgelopen jaren veel te weinig waar voor hun geld hebben gekregen. “Het opsplitsingsplan zit slecht in elkaar en riekt naar wanhoop. Forte geeft hiermee zijn nederlaag toe”, was gisteren de reactie van Granada-topman Gerry Robinson. (Reuter, KRF)