Forse uitbreiding van activiteiten; Heidemij neemt belang in Spaans ingenieursbureau

ARNHEM, 5 DEC. Heidemij wil het Spaanse ingenieursbureau Eptisa voor de helft overnemen. De andere helft is bestemd voor het management van Eptisa. De twee hebben een bod uitgebracht bij de enige aandeelhouder, Banco Central Hispano. Over de hoogte van dit bod wilde Heidemij vanmorgen niets meedelen.

Eptisa is een van de drie grootste Spaanse ingenieursbureaus met ruim duizend werknemers en een omzet in 1994 van omgerekend 160 miljoen gulden. Volgens een woordvoerder van Heidemij groeit deze omzet de laatste jaren met tien procent. Heidemij heeft ruim 4.700 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van 860 miljoen gulden. Beide bedrijven verwachten de overnamebesprekingen in de tweede helft van deze maand af te ronden.

bpEptisa is voornamelijk actief op het gebied van de infrastructuur, water, bouw, energievoorziening en milieu. In de bouwsector speelt Eptisa een belangrijke rol op het gebied van bouwcoördinatie en kwaliteitscontrole. Voorts adviseert de onderneming op het gebied van computergestuurde informatie- en beheersystemen. xpDe Spaanse en Nederlandse ondernemingen werken al sinds 1992 samen in hun gemeenschappelijke dochteronderneming Ecogest, een milieu-adviesbureau voor industriële bedrijven. Voor Heidemij betekent de overname een belangrijke uitbreiding van haar activiteiten in Spanje. Naast de joint venture is het bedrijf nog niet actief in dat land. Eptisa heeft een hoofdkantoor in Madrid en verder tien regionale filialen.

Heidemij is een over de gehele wereld werkend ingenieursbureau. In december 1993 breidde het bedrijf zijn omzet uit met éénderde door het Amerikaanse Geraghty & Miller over te nemen. Hierdoor stond het Arnhemse bedrijf genoteerd op de Nasdaq, de elektronische effectenbeurs in de VS waar uitsluitend via het beelscherm wordt gehandeld. Sinds kort staat Heidemij ook genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.

In augustus van dit jaar nam Heidemij via Gerahty & Miller de Amerikaanse branchegenoot Piedmont Olsen Hensley over met een omzet van 47,5 miljoen gulden. Het Arnhemse bedrijf financierde deze overname uit eigen middelen.