Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Ex-president Z-Korea formeel aangeklaagd

SEOUL, 5 DEC. De Zuidkoreaanse ex-president Roh Tae Woo is vandaag in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Roh, die vorige maand werd opgepakt, wordt ervan beschuldigd tijdens zijn ambtsperiode van 1988 tot 1993 in totaal 369 miljoen dollar aan steekpennningen te hebben ontvangen van 35 zakenlieden. In totaal heeft Roh bekend een illegaal fortuin van 654 miljoen dollar te hebben bijeengebracht. Onder de zakenlieden zijn leiders van de grootste Zuidkoreaanse industriegroepen, zoals Samsung en Daewoo. Zeven van hen zijn eveneens formeel in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden niet vastgezet om de economie geen schade toe te brengen, aldus de openbare aanklagers. Samsung erkende vandaag “donaties” te hebben gedaan, maar voerde aan dat dit indertijd een aanvaarde zakenpraktijk vormde. Volgens de Zuidkoreaanse pers hebben de openbare aanklagers ook geheime fondsen ontdekt die door Rohs voorganger, Chun Doo Hwan, zijn verzameld. Volgens een krant zijn de geheime fondsen van Chun “belangrijker dan die van Roh”. (AFP, Reuter)